Показват „Ритуали за душата“ с танц в Топлоцентрала

Снимка: Топлоцентрала

Показват „Ритуали за душата“ с танц в Топлоцентрала

Снимка: Топлоцентрала
Сподели

Показват „Ритуали за душата“ с танц в Топлоцентрала утре вечер. Пърформънсът на Петя Стойкова е посветен на търсенето, срещата и сливането на тялото и душата. В спектакъла хореографката Петя Стойкова поставя въпросите: „Къде е тялото?“ Шепот ли е? Дом? Ако е ритъм, то той се превръща в светлина. Но, ако наистина е ритъм, успяваме ли да го чуем? Слушаме ли? Ако намерим отговорите за тялото, то тогава започва търсенето на душата? Къде живее Духът? В моето тяло или в твоето? Има ли разлика между двете? Една и съща река. Двете се сливат, докато финално разберем, че „няма край“. Няма край.

Хореографската концепция разказва за невидимото,

отвъд материалното, за измеренията на душата.

Стойкова е основател и хореограф на Танцова компания „ДЮН“. Завършва образованието си в областта на балетната режисура и хореография в Нов български университет, София. Участва в международни танцови работилници и копродукции по цял свят. Стипендиант е на ЮНЕСКО и Dance Web, Виена. Носител е на многобройни награди за хореография от национални конкурси за танц, както и на националната награда „Маргарита Арнаудова“. Основател е на Сдружение „Танц БГ“ и основен двигател на Фестивал за съвременни изкуства „Вода“ в Бургас.

Освен хореограф, Петя Стойкова е и участник в пърформанса

В трупата й влизат още Радослав Йорданов, Неделя Ганчева, Цветина Матова, Велизар Груев, Катина Дишков, Хелин Хасан.

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Фестивалът е основан от танцовите хореографи Вили Прагер и Ива Свещарова. Тази година „Антистатик“  празнува 16-тото си издание а и започва на 9 май 2023 с представлението „Място за изчезващи (Безнадежно)“ на прекрасния хореограф Серджу Матис.

Актуално

Избрано за вас