Унгарският „Механика на дистанцията“ гостува в София

Унгарският „Механика на дистанцията“ гостува в София

Сподели

Провокативният спектакъл “Механика на дистанцията” на хореографа Мате Месарош ще бъде представен в пространствата на РЦСИ “Топлоцентрала” на 11 и 12 април.

Пърформансът ще предложи на зрителите нов и неочакван поглед към една от най-наболелите теми на последните две години, а именно – непостижимата близост.

Освен спектакъла, Мате Месарош ще проведе уъркшоп с български танцьори. А на 12 април ще бъде представена и неговата партисипативна версия с участието на публика. Проектът пристига в България по покана на АСТ фестивал за свободен театър в рамките на програмата Perform Europe. “Механиката на дистанцията” е специфичен хореографски проект с трима танцьори и един музикант, който се изпълнява в публично пространство. Изложбени зали, фоайета, градини, площади – непременно адаптирано към спецификите на конкретното място.

Публиката следва изпълнителите в пространството и сама определя близостта си с тях. След покана от зрител, музикантът и изпълнителите, които са с разнообразен танцов опит (класически балет, народни танци и съвременни танцови форми), се

намесват в личното му пространство,

отдалечавайки го от обичайните му движенчески ограничения. Телата поставят танца в перспективата на изобразителното изкуство чрез своята пластичност и материалност. Спектакълът ще бъде представен на 11 април от 19.30 в пространствата на РЦСИ “Топлоцентрала”. На 12 април от 16.00 и 18.00 зрителите ще могат да се включат в партисипативната разходка (разходка с участието на публиката), създадена на базата на спектакъла.

В тази версия на “Механики на дистанцията” създателите му канят зрителите за едно различно преживяване.

Визуалният артист Балас Фишер превръща поредицата от движения на представлението в книжка с графики-инструкции. С нейна помощ участниците в 60-минутната разходка ще могат сами да пресъздадат деветте етапа на хореографията, водени от Мате Месарош.

Книжката предлага на участниците в разходката възможността да преминават от ролята на активни зрители в почти-изпълнители.

“Механика на дистанцията”

Хореография и концепция: Мате Месарош Създатели и изпълнители: Йена Ялонен, Мате Месарош, Жофия Тамара Вадаш Музика: Арон Портелеки Консултант: Тамаш Бако Продуцент: SÍN Arts Centre

Актуално

Избрано за вас