„Wednеsday“ на Тим Бъртън – готик сериалът, който чакахме

„Wednеsday“ на Тим Бъртън – готик сериалът, който чакахме

Сподели

Това безспорно е готик сериалът, който толкова дълго чакахме!

Дългоочакваната среща между вселената, създадена от Чарлс Адамс, и режисьорът, чието име е еталон за готика, чудаци и всевъзможни странности, се оказва приятна изненада.

Какво да очакваме? (Без спойлери)

Макар Тим Бъртън да е режисьор само на половината от епизодите, създателите Алфред Гоф и Майлс Милър могат с удоволствие се позовават на цялата палитра, характерна за творчеството на Бъртън. Мрачен хумор, готическа естетика и невероятната музика на Дани Елфман. Която винаги се е грижела да подсилва макабрената атмосфера във филмите на Бъртън. Самият Тим Бъртън разчита на таланта на Джена Ортега, която успява да изиграе Wednesday Адамс толкова убедително, колкото Кристина Ричи преди тридесет години.

Ужасът всъщност е впорастването

Както много от феновете на двата филма за семейство Адамс на Бари Зоненфелд (1991 и 1993 г.) знаят, героинята Wednesday Адамс винаги е изиграна от дете. Несъответствието между начина на живот на семейство Адамс и този на техните съвременници винаги е било хумористичната основа. Върху която се позовавя сюжетът на „Adams family“. Тридесет години по-късно обаче, сериалът на Netflix прави различен и честно казано разбираем избор. Избор да погледне по нов начин на тази популярна героиня и нейното семейство, пренасяйки ни няколко години напред в живота на Адамс и спирайки се на нейните тийнейджърски и гимназиални години. Тази смяна на регистъра, предполага готик сериалът да бъде разглеждан като тийнейджърска драма. Но стига да сте фенове на филмите на Бъртън, възрастта на зрителите не играе роля в избора дали да го гледате или не.

Джена Ортега, перфектната Wednesday

Актрисата с мексикански корени е перфектният избор за ролята на Wednesday. Със своето безизрано лице, тя никога не се усмихва (и не мига!), за да се хареса на събеседниците си. Надарена с безпощадно остър и откровен език , който не се свени да употребява, без никакъв филтър и задръжки. Именно това прави героинята ѝ толкова очарователна. Като тук двамата водещи на сериала – Алфред Гоф и Майлс Милър, са решили да я дарят и със свръхестествени способности. Те умишлено я доближават до вещерството и магьосничеството.

Изключена от осми клас, след като пуска пирани по съученици, които тормозят брат ѝ, Wednesday е изпратена от родителите си – Мортиша и Гомес в Академията „Невърмор“ –

известното училище за всички отхвърлени от обществото.

Но дали тя ще успее да се впише в него? Нужно ли е, всъщност винаги да се стремим да се впишем в нормите на даден социум, защото, колкото и странен и алтернативен да е той, един колектив винаги налага определени правила, които очаква да бъдат спазвани. На всяка цена.

Готик сериалът „Wednesday“ може да бъде гледан на стрийминг платформата Netflix. Премиерата му беше на 23 ноевмри.

Актуално

Избрано за вас