Поглед назад към живота на вдъхновяващата „принцеса на народа“

Поглед назад към живота на вдъхновяващата „принцеса на народа“

Сподели

Днес се навършват точно 26 години от смъртта на Даяна Спенсър, принцеса на Уелс, загинала при трагичен пътен инцидент през 1997 г. в Париж.

Година след развода с британската корона и принц Чарлз, 36-годишната Даяна се влюбва отново в милиардера Доди Ал-Файед, който дори планира да ѝ предложи брак през август 1997 г. Ако пресата беше разбрала за това, медийната истерия щеше да се пръсне по шевовете. Папараци преследваха най-фотографираната жена в света, опитвайки се да зърнат нея и новия ѝ любовник. На 30 август 1997 г. тя каца в Париж.

Преследването на папараците най-накрая стига до тъжната си кулминация в тунела под Понт дьо л’Алма, след като Даяна и Доди са избягали от хотел „Риц“. Черният мерцедес с двойката вътре беше преследван от десетки фотографи. Шофьорът на автомобила напразно се опитва да ги изгуби, но в крайна сметка губи контрол над автомобила и се блъска в дясната стена на тунела 23 минути след полунощ със скорост над 100 км/ч.

Принцеса Даяна и Доди Ал-Файед

При катастрофата автомобилът е изхвърлен над пътя и

се удря със силен удар в бетонен стълб

Шофьорът на мерцедеса загива на място, както и любимият на принцесата Ал-Файед.

Бодигардът оцелява при катастрофата, но получава сериозни наранявания. Първоначално не е ясно почти нищо за съдбата на принцеса Даяна. Тя е намерена с брадичка на гърдите в катастрофиралата кола в частично безсъзнание. Един час по-късно спасителите успяват да освободят принцесата от колата, но тя вече е получила многократен сърдечен арест. Откарана в болница „Питие-Салпетриер“ и след спешна операция в 04:00 ч. официално е обявена за мъртва.

Новината за смъртта на принцеса Даяна връхлита света като бомба.

Обединеното кралство се буди в колективен траур. В двореца Кенсингтън – лондонската резиденция на Даяна и в Бъкингамския дворец

са поднесени милиони букети с цветя

Жоел Ванден Хоуден, която по това време работи за тогавашната програма на VTM „Royalty“, си спомня деня, сякаш е бил вчера.

„В неделя сутринта получих няколко телефонни обаждания от редактори на новини във връзка със стари репортажи на Даяна в архива. След това изведнъж ми съобщиха, че тя е починала. Втурнах се към редакторите и в продължение на седмица всички бяха вдигнати на крак. Когато си тръгнах от вкъщи, една от дъщерите ми, която беше на възрастта на Уилям, каза: „Горките деца“. Това завинаги ми е останало в съзнанието.“

Принцеса Даяна с принц Уилям и принц Хари / Фото кредит: Getty Images

Смъртта шокира целия свят. В Белгия поп звездата Майкъл Джексън отменя концерта си в Остенде, защото е „твърде тъжен“, за да излезе на сцената.

Тони Блеър, британският министър-председател по онова време, се просълзява, докато отдава почит на „принцесата на народа“. Майка Тереза, която умира няколко дни по-късно, се моли за своята приятелка.

Отговорът от Бъкингамския дворец обаче първоначално не е бил налице. Едва пет дни след смъртта на Даяна, кралица Елизабет, която по това време е в Шотландия,

се завръща в Лондон под силен политически натиск

Облечена в черно, тя най-накрая се обръща към нацията, наричайки Даяна „уникално и интелигентно човешко същество“.

Погребението се състои на 6 септември 1997 г. в Уестминстърското абатство, а милиони хора по света го проследяват залепени за телевизионните си екрани. Кадрите показват как принц Чарлз и синовете му Уилям и Хари вървят зад ковчега, а певецът Елтън Джон изпълнява „Candle in the Wind“.

Принцеса Даяна и Елтън Джон / Фото кредит: AP

След развода си Даяна вече не е „кралско височество“, затова кралското семейство първоначално е на мнение, че не трябва да се организира нейно погребение. Това предизвика спорове, тъй като хората все още възприемаха Даяна като „принцесата на сърцата“.

„Тони Блеър изигра важна роля за това, защото твърде добре знаеше, че страната и британската общественост не оценяват реакцията на Бъкингамския дворец“, казва кралският експерт Ванден Худен.

След смъртта на Даяна, френската полиция арестува седем папараци и конфискува ролки с видеа. На снимки обаче не се вижда почти нищо и те не са обвинени за виновни. В крайна сметка се приема, че става дума за нещастен случай, при който шофьорът е имал три пъти повече алкохол в кръвта от допустимото.

Теории на конспирацията

Теориите на конспирацията твърдят, че смъртта на Даяна не е била инцидент. Носят се слухове, че принц Филип не е искал Даяна да се омъжи за мюсюлманин и уредил смъртта ѝ. Друга теза е, че Даяна е била бременна от Доди Ал-Файед и е щяла да злепостави британското кралско семейство, затова шофьорът на мерцедеса е бил нает да се погрижи за фаталния инцидент.

Фото кредит: Terence Donovan/Camera Press/Redux

Други спекулират, че бяла кола е блъснала мерцедеса на Даяна точно преди инцидента. Този автомобил така и не е намерен, но теоретиците на конспирацията смятат, че британски тайни агенти са блокирали пътя.

Преследвани от медиите

„Тя играеше играта с медиите и за съжаление това беше фатално за нея. Няколко седмици преди смъртта си тя изпусна информация пред журналистите, че ще отиде на Лазурния бряг с Ал Файед, точно когато Чарлз имаше парти за Камила. Естествено, вестниците се интересуваха повече от снимките ѝ, отколкото от 50-ия рожден ден на Камила.“, споделя Ванден Худен.

Даяна е само на 20 години, когато през 1981 г. става любимата кралска особа на британската общественост след годежа си с принц Чарлз, който е с 13 години по-възрастен от нея. Около 750 млн. телевизионни зрители стават свидетели на приказната сватба през същата година, която е запечатана с раждането на Уилям и Хари.

Фото кредит: Getty Images

„Принцесата на народа“ използва огромната си популярност, за да привлече вниманието към различни проблеми, включително епидемията от СПИН и противопехотните мини.

Но бракът между Даяна и Чарлз нямаше щастлив край и беше помрачен от изневяра и хранително разстройство при Даяна. През 1996 г., една година преди смъртта ѝ, двойката официално се разделя.

Наследството на Даяна

Даяна беше глътка свеж въздух в британското кралско семейство и се издигна над всички по популярност. Тя правеше неща, които бяха „du jamais vu“, тя направи кралското семейство по-човешко. Дори след развода никой не разбра защо Чарлз в крайна сметка избра Камила, а Даяна остана изключително популярна. Трагичната ѝ смърт наистина я превърна в икона“, казва Ванден Худен.

Дори и днес Даяна продължава да е вездесъща, като за живота ѝ са заснети няколко филма и документални ленти, както и сериалът на Netflix „The Crown“, който се фокусира върху живота ѝ.

Ванден Худен отбелязва, че други кралски особи гледат на Даяна като на пример. „Виждате, че Кейт Мидълтън често я почита по начина, по който се облича. Белгийската кралица Матилда също напомня за Даяна със склонността си да обръща внимание на световните проблеми. Въпреки това Матилда никога няма да надмине Филип и винаги поставя краля на първо място – нещо, което Даяна не правеше“, заключава коментаторът на кралските особи.

Актуално

Избрано за вас