Град в Ирландия „освободи“ децата от смартфон в основното училище

Град в Ирландия „освободи“ децата от смартфон в основното училище

Сподели

Родителите в ирландския град Грейстоунс се обединиха, за да кажат на децата си, че не могат да имат смартфони докато не завършат началното си образование. Асоциациите на родителите в осемте основни училища в областта приеха кодекс за забрана на смартфоните, пише британският The Guardian.

Ако всички го правят навсякъде, няма да се чувствате като аутсайдери. Така е много по-лесно да се каже „не““, каза Лора Борн, един от родителите в града.

Колкото по-дълго можем да запазим тяхната невинност, толкова по-добре.

Училища и родители в окръг Уиклоу поеха инициативата миналия месец на фона на опасенията, че смартфоните подхранват безпокойството и излагат децата на неподходяща за възрастта им информация. Това е рядък пример за съвместни действия на цял град по проблема. Доброволният пакт е да се лишават децата от смартфони – у дома, в училище, навсякъде, докато не постъпят в средно училище. Прилагането му към всички деца в района, надяват се от родителския колектив, ще ограничи натиска от страна на връстниците и ще намали всяко негодувание.

Детството става все по-кратко и по-кратко“,

каза Рейчъл Харпър, директор на училище „Свети Патрик“, която ръководи инициативата, пред The Guardian. Деветгодишните започнаха да искат смартфони, сподели още тя. 

Преди това училищата забраняваха или ограничаваха устройствата на тяхна територия. Все пак видяха ефекта на социалните медии върху децата, които имат телефони и как това събуди любопитството на други ученици. Политиката за целия град

намалява шанса детето да има връстник със смартфон

и родителите могат да представят „кодекса“ като училищно правило, каза Харпър. „Те го обичат – сега могат да обвиняват училищата.Инициативата привлече интерес от асоциации на родители в Ирландия и в чужбина. Също така накара министъра на здравеопазването на Ирландия Стивън Донъли, който живее близо до Грейстоунс, да препоръча този социален експеримент като национална политика.

Ирландия може да бъде и трябва да бъде световен лидер в гарантирането, че децата и младите хора не са насочени и не са наранени от взаимодействието си с цифровия свят“, написа той в Irish Times тази седмица. „Трябва да улесним родителите да ограничават съдържанието, на което децата им са изложени.

Пактът на Грейстоунс произтича от това, че деца показват нива на тревожност, които само отчасти се дължат на адаптацията от ерата на Covid, каза Харпър. Училищата разпространиха въпросници сред родителите. Това доведе до среща на заинтересованите страни от общността и инициатива, наречена „необходимо е село“.

Не всички родители ще откажат на децата си от смартфон в началното училище, това е доброволно, но достатъчно са се регистрирали, за да създадат усещане за критична маса, каза Харпър.

Надяваме се, че в бъдеще това ще стане новата норма.

Четете още:

Невидима заплаха: AI измества мозъците в Холивуд?

Приказки, но не по телефона: колко е важно да четем на децата си

Актуално

Избрано за вас