Принтират джамия в Дубай, новатори отправят поглед и към Луната

Принтират джамия в Дубай, новатори отправят поглед и към Луната

Сподели

Дубай планира да построи напълно функционална джамия, отпечатана на 3D принтер, което обещава да бъде чудо на технологиите.

Това ще е първата в света джамия, проектирана и построена чрез иновативната технология. Макар през последните няколко години методът на 3D принтирането да се използва все по-масово, религиозен храм от такъв калибър не е правен.

Джамията ще може да побира 600 човека. Квадратурата от 2000 кв. метра ще се простира на два етажа. Моделът ще бъде отпечатан от бетонна смес.

Визуализация на 3D отпечатаната джамия, която ще бъде построена в Бур Дубай.

Според CNN, строителството е планирано да започне до края на годината и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2025 година.

Проектът, обявен през януари, е най-новата стъпка в стратегията на емирството. Целта е до 2030 година Обединените арабски емирства и Дубай да се превърнат в център за 3D принтирането за цял свят.

Дотогава всяка четвърта сграда в емирството ще бъде построена с помощта на иновативния метод.

Модерната структура ще бъде изградена в района Бур Дубай на стария град. В близост е заливът и автентичното пристанище, поставило началото на историята на Дубай. Освен това този район е един от най-гъсто населените на града. Затова и тежки строителни машини и много строители, няма как да работят в разбирателство с живеещите наблизо.

3D роботизираният принтер, който ще отпечатва по два квадратни метра на час, ще се обслужва само от трима работници.

Принтерът ще смесва суровини и специална смес от бетон. Процесът на отпечатване работи чрез наслояване на течен материал по предварително определен маршрут, начертан от компютър, подобно на мастиленоструен принтер.

Наситените с минерали течности се втвърдяват в бетон почти мигновено, за да превърнат цифровия модел в триизмерен обект.

И джамията е готова!

Емирството за пръв път оповести целите си да се превърне в световна столица на 3D принтирането още през 2018 година. Дубай дори постави световен рекорд за най-голямата 3D принтирана структура – сградата на общината си. После бе отпечатан и офис, и изследователска лаборатория за дронове.

Wolf Ranch, общност от 100 къщи северно от Остин, Тексас, ще бъде най-големият 3D отпечатан жилищен проект в САЩ.

Нови 3D отпечатани сгради се появяват по целия свят – от жилища за бежанци в Йордания и за бездомни хора в Остин, Тексас, до цели комплекси от сгради.

В Мексико бе отпечатан лагер за военно обучение и цели квартали.

Компанията ICON, базирана също в Мексико, дори оповести плановете си да строи върху лунната повърхност.

Проектът за строителство на Луната на ICON е озаглавен „Olympus“.

През април стана ясно, че компанията получава финансиране от близо половин милиард долара, спечелила е договор с НАСА и ако всичко върви по план – ще строи на Луната до края на десетилетието.

„Има хора, които се задоволяват с изграждането на един наистина грозен или невдъхновяващ свят. Ние не сме такива.

Денят, в който изляза навън и видя нещо грозно, построено от някой от моите роботи – това е кошмар за мен“,

споделя откривателят и управител на ICON Джейсън Балард.

Фотокредит: CNN

Актуално

Избрано за вас