Актьорска школа за младежи отваря врати в Драматичния театър в Търговище

Актьорска школа за младежи отваря врати в Драматичния театър в Търговище

Сподели

Актьорска школа за младежи отваря врати в Драматичния театър в Търговище. Записването за новото начинание е обвързано и с началото на новия театрален сезон.  Желаещите да изучават основите на актьорското майсторство трябва да са на възраст между 14 и 18 – годишна възраст, съобщиха от ръководството на културната институция.

Художествен ръководител на школата е актрисата Грета Неделчева, знаково име от трупата на театъра и опитен педагог. „Започвам без очаквания. Искам да видя какви деца и младежи ще дойдат. Днешните младежи искат бързо да се случват нещата. Началото ще е от различни упражнения, които да развият уменията им. А след Нова година ще започнем разучаването на пиеса, евентуално“, каза пред БТА Грета Неделчева.

Сред уменията, които приетите млади театрални ентусиасти ще усвояват, са способност за ориентация в предложените обстоятелства на сцената, самоконтрол, гласово – говорна култура, гъвкавост на мисленето и въображението.

Младежка актьорска школа към Държавния драматичен театър в града след повече от 20 години отсъствие на такава е поредната стъпка от програмата на настоящото ръководство на културния институт за подкрепа и развитие на подрастващите след създаването на конкурса за съвременна драматургия за млади зрители „Зелената котка“ през настоящата година.

По думите на Неделчева е важно да има заинтересованост и отговорност. Записалите се в школата не трябва да отсъстват. За това се изисква пълно ангажиране. „Със заниманията искам да вдъхнем надежда у младите, че изкуството е градивно и не принизява хората. Ще се стремя да осъзнаят, че хората имат нужда от изкуство, защото то поддържа духа им, кара ги да погледнат вътре в себе си и да извадят по-доброто“, категорична бе актрисата.

Часовете ще са всяка седмица от ноември и ще се провеждат в камерната зала в Драматичния театър. Предвидена е символична такса.

Актуално

Избрано за вас