SPAM Studios откриват новия сезон с „Докато смъртта ме раздели“

Фото кредит Стефан Здравески

SPAM Studios откриват новия сезон с „Докато смъртта ме раздели“

Фото кредит Стефан Здравески
Сподели

Първото събитие от големия рожден ден на SPAM Studios ще бъде отбелязано на 1 октомври от 19:30ч. на Сцена Дерида с премиерата на „Докато смъртта ме раздели“ от Дъг Райт. Текстът, награден с Пулицър за най-добра пиеса, се поставя за първи път в България. Режисьорът Надя Панчева избира за главната роля актьора Димитър Ангелов след дълъг кастинг.

Арт сдружението за независимо изкуство SPAM Studios отбелязва през 2023 своя пети рожден ден. През 2018 Ана Батева (режисьор), Стефан Здравески (музикант и видеограф) и още

няколко съмишленици,

започват да създават изкуство в независимия сектор. Така през септември с.г. началото е дадено със спектакъла „Кокошка“ по текстове на Николай Коляда и А. П. Чехов. През годините създават още няколко спектакъла, участват на международни фестивали за независим театър и печелят престижни родни и международни награди.

Те откриват своя пети независим сезон с премиерата на моноспектакъла „Докато смъртта ме раздели“ от американския автор Дъг Райт с участието на актьора Димитър Ангелов. Преводът на текста е поверен на Любов Костова, преводът на заглавието на Стайко Мурджев. Асистент режисьор е Лилия Нова, сценография и костюми са на Илина Грозева, а за звукова среда са отговорни Георги Георгиев – Антика и Мария Радева, Художник осветление е Иля Пашнин, а дизайнът на плаката е дело на Христо Христов. Това е втори проект на Надя Панчева с независимото сдружение Spam Studios.

Историята на „Докато смъртта ме раздели“ – документална пиеса, разказва за живота на немската антикварка Шарлоте фон Малсдорф, родена като Лотар Берфелде, която

като малка убива баща си

и оцелява в нацистка Германия и комунистическия режим в Източен Берлин като травестит. Пиесата за първи път ще бъде представена в България, а през 2004 същата печели наградата Пулицър за най-добра пиеса.

 Най-вълнуващата в този текст, за мен, тема е тази за умението да устоиш, не просто да оцелееш. Шарлоте фон Малсдорф ни учи на това да съхраним себе си въпреки жестокостта, с която социалните или политически присъствия ни затискат. Учи ни на това да съхраняваме непреходното в условия на постоянна преходност и смяна на режими, лидери, социални табута. За първи път ще режисирам моноспектакъл и се вълнувам да опипам почвата на такъв тип занимание.“, споделя Надя Панчева.

Актьорът Димитър Ангелов печели главната роля в моноспектакъла „Докато смъртта ме раздели“ след проведен кастинг, за който кандидатите е трябвало да се подготвят добре и да владеят перфектен английски и немски език. Тогава Димитър се отличава с перфектни лингвистични  и актьорски умения и печели сред няколкото кандидати ролята.

През октомври се очакват още две премиери на SPAM Studios, с които ще се отбележи петият рожден ден на независимото сдружение – на 14 октомври „Кученцето се засмя“ по романа „Питай прахта“ от Джон Фанти, моноспектакъл на Севар Иванов с режисьор Ана Батева и на 21 октомври на първото детско представление от репертоара – „Слънчев ден“, авторски текст на Ана Батева и Любомир Колаксъзов. Участват Калоян Лулчев, София Рухова – Лулчева, Мелис Скендерова и Павел Емилов. Следващата дата за „Докато смъртта ме раздели“ е на 24 ноември на Сцена Дерида.

Фото кредит откриваща снимка: Стефан Здравески

Актуално

Избрано за вас