Деян Донков бие „Камбаната“ на сцената на Античния

Деян Донков бие „Камбаната“ на сцената на Античния

Сподели

„Неистово желание да мина през „Камбаната“ или по-скоро тя да мине през мен и да остане завинаги в мен“. Така актьорът Деян Донков представя идеята си за театрална адаптация по романа на Недялко Славов за убиеца Вено и изпитанията на душата му. По пътя към добродетелта.

Моноспектакълът на Донков (драматург, режисьор и изпълнител в продукцията) по едноименната литературна творба ще се представи премиерно

на сцената на Античния театър в Пловдив

на 24 септември, петък от 20.00.

Сценографията на постановката е поверена на Никола Тороманов. Визуалните ефекти са на Марио Стоянов, хореографията – на Деян Георгиев, музиката – на Петя Диманова. За силното музикално допълнение ще се погрижат оркестър „Карандила“.

Романът на Недялко Славов е носител на награда „Хеликон“ за 2016 г. и на наградата „Хр. Г. Данов“ за българска художествена литература през 2017 г. През 2018 г. книгата беше адаптирана в радиоспектакъл и излъчван по радио Пловдив в изпълнение на актьора Валентин Ганев.

„Камбаната“ се появява в един от тежките моменти

от нашия български живот. Тази книга идва, за да ни напомни, че не всичко е загубено, за да ни отърси от заблудите, в които сами сме се натикали. За да ни покаже за пореден път в нашата история пътя към Светлото. Светлината, която през определени интервали от време все ни се налага да търсим отново. Светлината, която всеки път ни се изплъзва, която винаги някой ни отмъква изпод носа. Светлината, която единствено Камбаната ще отрази и ще я насочи към душите ни. Това прави Недялко Славов в романа си.
Романът носи изключителен емоционален и социален заряд. Зареден с напрежение и контрастите на съвременния живот. Обезлюдените села, опустошените села и техните беззащитни обитатели, жестоките картини на насилие и погроми, поруганите храмове”, казва за книгата редакторът ѝ Стойо Вартоломеев.

Моноспектакълът на Деян Донков

е продукция на Фондация „Наследство II“ към Пловдив – Европейска столица на културата, реализирано с подкрепата на Министерство на културата. На този етап е ясна само премиерната дата за среща с публиката. Очаква се в допълнение организаторите да подадат информация за следващите дати.

Деян Донков и Радина Кърджилова играят Яворов и Лора

Актуално

Избрано за вас