Кои са победителите от наградите БАФТА?

Кои са победителите от наградите БАФТА?

Сподели

Наградите на Британската академия за кино и телевизия бяха връчени на церемония в Лондон в Royal Festival Hall. Водещ на бляскавото събитие беше многократно награждаваният актьор Дейвид Тенант. Отличията бяха връчени за 77- ми път. По червения килим преминаха редица холивудски знаменитости и британски кинотворци. Патрон на събитието бе принц Уилям. Престолонаследникът се появи на награждаването без съпругата си Кейт, която се възстановява от коремна операция.

Може би очаквано

наградата за най- добър филм получи „Опенхаймер„.

Лентата грабна още общо  шест статуетки, от 13 номинации в различните категории. Със сигурност отново не е изненада, че наградата за най-добър актьор получи Килиън Мърфи за главната си роля във филма. Сред другите основни отличия, които получи „Опенхаймер“, са за режисура в лицето на Кристофър Нолан, както и за най-добър актьор в поддържаща роля за персонажа, поверен на Робърт Дауни младши. Музиката на Лудвиг Йорансон донесе и отличието за най-добра оригинална музика на биографичната лента, базирана на книгата „Американският Прометей“, написан от Кай Бърд и Мартин Шъруин. Същият очакван успех за филма е насочен и към наградите „Оскар“, които ще се връчат през март.

Снимка: deadline.com

 

Другата най-номинирана лента „Клети създания“,

имаше 11 номинации за БАФТА, успя да спечели пет от тях. Награда за най- добра актриса бе връчена на актрисата Ема Стоун за ролята й на Бела Бакстър – е млада жена, която след самоубийството си попада в ръцете на учен хирург. , който и връща живота чрез специална трансплантация на мозък от собственото и дете, което е носила в утробата си. Поради този факт след събуждането си тя е с умствени способности на малко дете и започва тепърва да отрива живота около нея. Другите статуетки за филма, базиран на романа  „Poor Things“ на Алистър Грей, бяха връчени за най- добър дизайн на костюми в лицето на  Холи Уодингтън, за най- добри грим и прически, дизайн на продукцията, както и визуални ефекти.

Снимка: BBC

Отличието за оригинален сценарий грабна „Анатомия на едно падане“ на френската режисьорка Жюстин Трие. Филмът е съдебна драма с участието на актрисата Сандра Хюлер, която е в ролята на жена, опитваща се да докаже своята невинност след внезапната смъртта на мъжа си. Филмът прави дебюта си на 21 май 2023 година на кинофестивала в Кан, където печели и най-голямата сред наградите „Златна палма“. Освен това получава и алтернативната награда Palm Dog Award и е номиниран за Queer Palm. Наградата за адаптиран сценарий отиде при Корд Джеферсън за „Американска литература“.

С по 9 номинации бяха лентите „Убийците на цветната луна“ и „Зона на интерес“, а „Барби“  и „Солтбърн“ влязоха в надпреварата за пет награди. Поредно разочарование понесе филмът „Барби“, въпреки номинациите си, отново не грабна никаква статуетка. Неуспех бележи и „Убийците на цветната луна“.

„Зоната на интерес“ на Джонатан Глейзър

успя да грабне три статуетки БАФТА от наградите. Лентата бе обявена за най-добър британски филм и за най-добър филм, който не е на английски език. Филмът, базиран на книга на британския писател Мартин Еймис, спечели и в категорията за най- добър звук. За най-добра актриса в поддържаща роля бе обявена Да’Вин Джой Рандолф за ролята си в „Останалите“. Наградата за кастинг също взе екипа на американската комедийна драма от 2023 г., режисирана от Александър Пейн по сценарий на Дейвид Хемингсън. В категорията за документален филм се отличи „20 дни в Мариупол“ – филм за града, превърнал се в един от символите на руската агресия в Украйна. Наградата за най-добър дебют на британски сценарист, режисьор или продуцент получи екипът на филма Earth Mama. За изгряваща звезда бе обявена Миа Маккена-Брус за ролята си в лентата „Как да правим секс“.

Актуално

Избрано за вас