Стартира кинофестивалът „Срещи на младото европейско кино“ в Казанлък

Снимка: Сдружение "Арте Урбана Колектив"

Стартира кинофестивалът „Срещи на младото европейско кино“ в Казанлък

Снимка: Сдружение "Арте Урбана Колектив"
Сподели

С прожекции на анимационни филми и киноконцерт в Казанлък беше официално открит фестивалът “Срещи на младото европейско кино”, съобщи БТА. Събитието, организирано от „Арте Урбана Колектив“ събра множество деца и родители в залата на местния Военен клуб, а музиката беше изпълнена от джаз пианиста Станислав Арабаджиев, който е и неин композитор.

Пианистът, който е родом от Казанлък, коментира, че е подготвил оригинални аранжименти за всеки филм от селекцията и

запозна публиката със своя подход

към всяка анимация. Той посочи, че в основата е това музиката да подкрепя емоцията на филма и разказа интересни истории от процеса по направата на музиката.

Кинофестивалът се осъществява вече девет години в София, а това е първото му излизане извън столицата. Програмата е тридневна и включва безплатни прожекции, дискусии и киноработилници за деца и младежи от 3 до 19 години. Екипът е избрал награждавани на международни фестивали филми от Франция, Хърватия, Италия, Украйна и други.

Първото събитие от кинофестивала се състоя в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” с късометражна програма и работилница. Днес и утре ще

бъдат представени късометражните програми

“В ритъма на киното” и “Цветна експлозия”, пълнометражният филм “Напред, деца” и документалният поетичен филм “Пианото на Припят”.

Организацията на прожекциите в Казанлък се осъществява със съдействието на Къща музей „Ненко Балкански“, “Военен клуб – Казанлък” и Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, а инициативата е с подкрепата на Националния филмов център и на Френски институт – България.

Актуално

Избрано за вас