Отбелязваме 120 г. от рождението на художника Илия Петров с изложба

Снимка: Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“, Плевен

Отбелязваме 120 г. от рождението на художника Илия Петров с изложба

Снимка: Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“, Плевен
Сподели
На 19 декември галерия „Академия“ представя експозиция, посветена на големия български художник и дългогодишен преподавател в Художествената академия – проф. Илия Петров. Изложбата е част от музейната програма и се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“.
В продължение на година изследователският екип насочва вниманието си към един от най-интересните периоди от творческото развитие на Илия Петров.  Това е времето, прекарано в Художествената академия и първите години след дипломирането му.
Първото
междувоенно десетилетие има голямо значение
в процеса на формиране на художника, поради което изследователите често намират причини да продължават да го изучават и анализират.
Годините в Академията оставят дълбока диря в творческия път на художника. Началото е през далечната 1921 г., когато осемнадесетгодишният Илия прекрачва прага ѝ. Всеки важен миг от живота на художника се превръща и в неделима част от историческата хроника на Академията. Свое естествено място в експозицията намират и творбите му от втората половина на десетилетието, които са неразривно свързани с времето, прекарано в Мюнхен, както и с влиянията на немския експресионизъм.
Важен момент от житейските странствания на Илия Петров е
конкурсът за преподавател по живопис в Академията

през 1940 г., който той печели в оспорвана битка с редица бележити майстори на четката. С началото на 30-те години на миналия век се затваря една важна страница от развитието на художника. Темите в творчеството му стават все по-социално ангажирани, но вече в различна, неокласическа естетика. В идните години той ще се обръща по-често към портрета, пейзажа и фигуралната композиция, а творчеството му от 20-те години ще остане задълго пазено в папките и самотните ъгли на ателието, очаквайки своето повторно откриване.

В изложбата могат да се видят събрани
над 50 произведения от Музейната сбирка
на Националната художествена академия, Националната галерия, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен, Дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, Исторически музей – Панагюрище, Галерия „Финес“ и частни колекции.
С цел обогатяване на историческия разказ – в експозиционното пространство място намират и любопитни архивни документи от Държавна агенция „Архиви“, Архива на Съюза на българските художници и Архивния фонд на Националната художествена академия. В нея са включени и подбрани книжни издания, илюстрирани от художника през 20-те години на ХХ век. Те са част от фонда на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 
Проектът се  финансира по програмата на Националната художествена академия за присъщата ѝ научна и художественотворческа дейност.
Екипът, който работи по изложбата е в състав: Милена Балчева-Божкова (ръководител на проекта и куратор), Иво Райков (куратор), Стефан Белишки (реставрация), Силвия Варадинова-Пападаки (реставрация), Младен Врабчарски (дизайн на експозиционното пространство), Силвия Милославова (редакция), Надя Русoва (сътрудник), Йоана Карчева (сътрудник), Симона Симеонова (сътрудник).

Актуално

Избрано за вас