Айша Тейлър: Все още ме наричат „черното момиче“ от „Приятели“

Фотокредит: Robert Adam Mayer

Айша Тейлър: Все още ме наричат „черното момиче“ от „Приятели“

Фотокредит: Robert Adam Mayer
Сподели

Актрисата Айша Тайлър сподели, че след появата й през 2003 г. в хитовия сериал „Приятели“ като гадже на Рос, все още е разпознаваема предимно като единственят по-дълго задържал се герой с афроамерикански произход в ситкома. 

До ден днешен хората идват при мен и казват „Чарли, Чарли“ или

просто казват „Черното момиче от „Приятели“,

 сподели тя пред Entertainment Tonight .

Поредицата беше подложена на критики през последните години заради липсата на етническо разнообразие, като Марта Кауфман обеща дарение от

4 милиона долара на университета Alma Mater Brandeis,

за да създаде фонд за подпомагане на учени, изучаващи Африка и африканската култура.

Кауфман разкри, че първоначално е смятала, че критиките към сериала са безпочвени. Събитията от 2020 г., а именно убийството на Джордж Флойд от полицията в Минеаполис, хвърлят нова светлина на нейното разбиране за сериала.

Фотокредит: Chris Haston/NBCU

„Приятели“ се излъчва от 1994 до 2004 г. и с участието на Дейвид Шуимър, Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Матю Пери и Мат ЛеБланк като основeн каст. Кауфман добави: „Научих много през последните 20 години. Признаването и приемането на вина не е лесно. Болезнено е да се гледате в огледалото. Смущавам се, че взе по-справедливо решение преди 25 години.“

Дженифър Анистън наскоро сподели пред Associated Foreign Press, че

съвременното поколение намира сериала за „нападателен“ и „обиждащ“.

Гост-звездата Тайлър си спомня актьорският състав като „невероятно любезен, невероятно гостоприемен“, когато се е присъединила към екипа. За нея сериалът е бил

най-голямото шоу по телевизията, когато получих тази работа

Тайлър казва пред InStyle през 2022 г., че не е имало дискусия за междурасовия контекст на флирта й с Рос. Тя е изключително интелигентна и смазващо сексапилна палеонтоложка с няколко скалпа на Нобелови лауреати в колекцията си с гаджета, преди да срещне Рос. Сърцат, но наивно посредствен на фона на предишните й завоевания. И бял. 

В шоуто нямаше коментар за това, че моят герой е черен. Мисля, че просто го бяха написали като любовен триъгълник между Рос и Джоуи“, каза Айша Тайлър. „Случи се да наемат чернокожа жена, което – не знам дали се застъпвам за кастинг с далтонисти повече, отколкото за хора, които вършат по-добра работа в правенето на разнообразни шоута .

Дейвид Шуимър сподели през 2020 г., че е водил

упорити и ужесточени лични „битки“,

в които се е борил героят му Рос Гелър да излиза с цветнокожи, защото мегаполис като Ню Йорк предлага пълната палитра от националности.

Бях  наясно с липсата на етническо разнообразие и от години водех кампания Рос да излиза с цветнокожи жени“, каза Шуимър пред The ​​Guardian. „Една от първите приятелки, които имах в шоуто, беше азиатско-американска жена, а по-късно излизах с афро-американки. Това беше резултат от упорити усилия -от моя страна.

Актуално

Избрано за вас