Изкуството подобрява психичното здраве

Снимка: Pixabay

Изкуството подобрява психичното здраве

Снимка: Pixabay
Сподели

Учени от университета на Западна Австралия установиха, че практикуването на различни форми на изкуството като хоби и развлечение е полезно за психичното здраве на възрастните хора, пише сп. „Фронтиърс ъв пъблик хелт“ (FPH).

За целите на изследването авторите му са анкетирали хора на възраст над 60 години. Целта им е била да разберат дали през последните 12 месеца те са участвали в дейност, свързана с изкуството. Отговорите им са разнообразни. Те варират от преки участия занимания като рисуване или танци – до посещение на културни събития, доброволческа дейност в сферата на изкуствата.

Резултатите показват, че

85 на сто от анкетираните са се включвали

в определена форма на изкуство по един или друг начин. Оказало се, че подобни занимания в свободното време са пряко свързани с доброто психическо състояние и чувството за благополучие. Ефектът се е запазвал независимо от доходите, образованието и житейските събития, пише БТА.

Освен това, ходенето на театър и концерти, посещенията на танцови и или друг тип арт уроци са имали благоприятен ефект и върху физическото състояние на възрастните хора. В изследването се посочва, че той не толкова изразен, колкото този върху психичното им здраве.

Според учените разработването и популяризирането на програми за развлекателни изкуства за пенсионери може да бъде полезен подход към здравословно остаряване и да спомогне за предотвратяването на проблеми с психичното здраве.

Актуално

Избрано за вас