От ушите до петите: Къде да нанасяме слънцезащитен крем, за да сме здрави?

От ушите до петите: Къде да нанасяме слънцезащитен крем, за да сме здрави?

Сподели

Нанасянето на защитен крем е даденост, когато сме на плажа, или прекарваме дълго време на открито, но рядко е част от делничния ни ритуал за разкрасяване.

Винаги можем да пропуснем SPF фактора, когато е облачно, или сме заложници на времето в самолет или кола. Истината е, че дори тогава сме изложени на риск от увреждане от слънцето. Ултравиолетовите (UV) лъчи приласкават, но всъщност оставят своя траен отпечатък върху кожата. Те провокират преждевременно стареене и в някои случаи водят до рак.

Всеки път, когато ще се излагате на слънце, трябва да носите слънцезащитен крем с

най-малко 30 фактор и широкоспектърно покритие,

което означава, че предпазва комплексно от UVB и UVA лъчи. Препоръчително е да го нанасяте на всеки два часа.

UVB лъчите са по-склонни да причинят слънчеви изгаряния, докато UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата и могат да доведат до признаци на стареене с течение на времето, информира Health.

Вижте кои са областите на тялото, до които трябва да достигат слънцезащитни продукти целогодишно.

 

Самолети

Ако пътувате редовно със самолет, вие сте особено уязвими към излагане на слънце и щети.

Изследванията дори показват, че пилотите и летателните екипажи имат повече случаи на меланом, отколкото хората с други професии.

Една от причините за това е, че никога не сте били по-близо до вредните слънчеви лъчи, отколкото когато сте над облаците

„Имате по-малко защита от облаци, когато сте в самолет, така че ако седите до прозореца, излагането на ултравиолетови лъчи може да бъде значително“, каза Лорън Коул, доктор по медицина, дерматолог от Университета на Алабама в Бирмингам, каза пред Health.

Въпреки че много прозорци и предни стъкла са направени да блокират UVB лъчите, те все още могат да пропускат някои UVA лъчи. Проучване  показва, че пилотите и кабинните служители са били изложени предимно на UVA лъчи.

Увреждането е сравнимо със сесия в солариум.

„Ако сте човек, който лети през цялото време, тогава е добра идея да носите слънцезащитен крем на местата, които са изложени, като лицето и дланите,“ сподели Джами Л. Милър, доктор по медицина, доцент по дерматология във Vanderbilt Университет.

Автомобили

Подобно на самолетите, автомобилите също пропускат вредните за кожата UV лъчи. „Много пъти ще видим повече увреждания от слънцето и по-голям брой ракови заболявания на кожата от лявата страна на хората“, каза д-р Коул. Това се дължи на излагането на ултравиолетови лъчи през техните прозорци.

За щастие предните стъкла на автомобилите са направени така, че да блокират почти всички UVB и UVA лъчи. Проучване установява, че

страничните и задните прозорци предлагат по-малко защита.

Можете да се предпазите, като поставите UV-защитни филми върху стъклата си и нанесете слънцезащитен крем върху откритите места, когато шофирате или се возите в кола.

Облачни дни и през зимата

Да, все още трябва да носите слънцезащитни продукти в облачни дни, дори ако всъщност не можете да видите слънцето. Това е така, защото облаците блокират някои, но не всички UV лъчи.

И въпреки че може да виждате по-малко слънце през зимата, все пак трябва да нанасяте слънцезащитен крем, особено при снежни условия. Снегът води до отразяване на още повече UV лъчи върху кожата ви.

Излагането на ултравиолетови лъчи се увеличава с времето, като в крайна сметка допринася за стареенето и вероятно рак на кожата, според д-р Милър.

Около вода, сняг и други отразяващи повърхности

Дори ако сте на сянка или под шапка, близките отразяващи повърхности пак могат да причинят UV излагане.

„Всичко, което е наистина светло оцветено в околната среда, може потенциално да отрази слънчевата светлина обратно към вас“, каза д-р Милър. „Може да си мислите, че чадъра ви защитава, но все пак можете да попиете доста слънце от светлината, отразена от други неща.“

Под UV светлини

Изследванията започват да показват колко вредни могат да бъдат изкуствените ултравиолетови лъчи за кожата ви.

Проучване от 2023 г. показа увреждане на ДНК в човешките клетки, когато са изложени на UVA радиация, използвана в печките за нокти. Клетъчните мутации, които изследователите виждат в проучването, са подобни на мутациите, наблюдавани при случаи на рак на кожата. Въпреки че проучването не е направено върху хора, то показва, че UV печките вероятно представляват риск.

Можете да нанесете слънцезащитен крем преди маникюра или да закупите ръкавици за маникюр, където само нокътят е изложен. „Дори тогава все още можете да получите рак на кожата под нокътя. Така че не е 100% безопасно дори да използвате това или слънцезащитен крем“, каза д-р Коле

Върху скалпа и линията на косата

Важно е да нанасяте слънцезащитен крем върху откритите зони на скалпа, както и около линията на косата, където космите обикновено са по-тънки. Това е една от най-честите области, в които хората забравят да нанесат SPF, според д-р Коле.

Можете също така да носите шапка за допълнително покритие. Въпреки това, ако шапката има дупки, вероятно е най-добре да нанесете слънцезащитен крем и отдолу.

Под дрехите си

Не всички дрехи са еднакви, що се отнася до слънцезащитата. Но ето основно правило: ако виждате светлина през тъканта, тогава вредните ултравиолетови лъчи могат да достигнат до кожата ви отдолу.

„Ако ще носите нещо, което е наистина леко или с много лека тъкан, тогава носенето на слънцезащитен крем е наистина важно“, каза д-р Милър.

Освен това трябва да се уверите, че нанасяте слънцезащитен крем около краищата на дрехите си, защото те могат да се движат и да изложат незащитена кожа. Поради това д-р Коле препоръчва да нанесете слънцезащитен крем, преди да се облечете или да облечете бански костюм.

Крака и уши

Въпреки че може да изглежда, че краката ви почти не виждат светлината на деня, все пак е важно да нанесете слънцезащитен крем тук, когато носите сандали или прекарвате времето си боси.

И накрая, върховете на ушите са често пропускана зона, когато хората нанасят слънцезащитен крем.

Когато нанасяте слънцезащитен крем върху лицето и шията си, не забравяйте да го разнесете върху ушите, като обърнете специално внимание на върховете на ушите и ушните миди.

Подмишниците 

Вероятно не е необходимо да нанасяте слънцезащитни продукти върху подмишниците си всеки ден. Но може да е важно в определени случаи, като например ако седите или лежите с ръце зад главата си или ако сте около много отразяващи повърхности.

„Ако не лежите на слънце, вероятно не е голяма работа, но ако лежите по гръб и сложите ръце над главата си, може да се наложи да нанесете слънцезащитен крем. Освен това не забравяйте, че слънцето се отразява от светло оцветени повърхности и може да стигне дотам“, каза д-р Милър.

Клепачи

Клепачите ви, както и другата деликатна кожа около очите ви, са друга област, където може да забравите да приложите защита.

Д-р Коле препоръчва недразнещ минерален слънцезащитен крем за вашите клепачи и зони под очите.

Също така е важно да имате под ръка чифт слънчеви очила, за да защитите очите си.

Актуално

Избрано за вас