Музика за душата и емоционален катарзис с Imagine Dragons в София

Музика за душата и емоционален катарзис с Imagine Dragons в София

Сподели

Вълнение, любов, свобода, емоционален катарзис… сякаш думите се оказват твърде оскъдни, когато се опитваш да опишеш концерта на любимата ти банда. Смееш се, после плачеш от радост, искаш да сграбчиш случващото се и да не го пускаш. Слушаш добре познатите им песни, на които сърцето ти бие в хармония с ритъма на музиката, пееш с цяло гърло и си тръгваш без глас, но изпълнен с благодарност за преживяното.

След години чакане от моя страна (и не само) и редовно следене на предстоящите дати от турнетата им, на ръба на купуване на билет за концерта в Атина, Imagine Dragons изненадващо вмъкнаха и България в „Mercury World Tour“. Тръгнаха си с обещанието, че това е първата ни от много предстоящи срещи. Кръстосвам пръсти!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Imagine Dragons (@imaginedragons)

Със София стартира европейската част на световното турнето на американска група

Публиката започна да се събира на стадион „Васил Левски“ още в следобедните часове, а вълнението се усещаше във въздуха. За щастие организацията от страна на Honeycomb Live Bulgaria беше на супер ниво и това успя да запази настроението на 40 000-та публика, дошла да слуша световноизвестната група на живо.

Концертът започна с подгряващата британска хард рок банда Soft Play, която остави разнопосочни мнения в публиката. Изпълнението им продължи около 40 минути и точно като по часовник, вече тръпнещи в очакване и затаили дъх в 20:30 ч. на сцената посрещнахме Imagine Dragons. Шоуто започна с песента „My Life“, а първото избухване дойде с второто изпълнение на хита им „Believer“. Сингълът беше обявен от „Billboard“ за една от най-добрите рок песни на десетилетието, заедно с „Thunder“ и „Radioactive“. По време на вчерашното шоу прозвучаха още добре познатите „Whatever It Takes“, „Natural“, „Sharks“ и „Enemy“.

Изпълнението на песента „Thunder“ , Рейнолдс посвети на детенце, което беше на първия ред в публиката, казвайки му никога да не се отказва. На въпроса на вокалиста дали за някого това е първият концерт в живота му, в публиката се видя гора от ръце. Стадионът многократно беше озарен от светещите телефони на публиката по време на най-въздействащите изпълнения на Imagine Dragons. Дан не скри очарованието си и

на няколко пъти се просълзи от благодарност

за усещането, което хората му дават – че си е у дома, макар и на толкова много километри от родния му Лас Вегас.

Дан Рейнолдс / Фото кредит: Z-Rock, Димитър Алексов

По време на концерта, преди изпълнението на  „Demons“ , вокалистът изнесе емоционална реч, с която успя да докосне публиката и да вдъхне вяра на всеки, който преминава през труден момент. Той сподели, че още от ученическите си години се бори с депресията. Това състояние го води до нежеланието му да общува с хората, като спасение намира единствено в музиката. Това може да се усети и в голяма част от творчеството на групата, защото някои от тях са посветени на трудностите и вярата, която винаги трябва да носим в себе си.

,,Останете с нас. Нека да потърсим помощ заедно. Аз вярвам твърдо в терапията.

Терапията е причината, поради която аз още съм тук днес.

Терапията не те прави сбъркан или слаб. Да помолиш за помощ не те прави сбъркан. Прави те мъдър, силен. Да планираш бъдещето, да останеш жив заради хората, които те обичат, да останеш жив заради себе си, защото да обичаш себе си е достатъчно. Животът ви винаги си заслужава. Никога не го отнемайте. Останете с нас. Имаме нужда от вас“, каза той от сцената.

Рейнолдс произхожда от голямо сплотено семейство на мормони в Невада и е едно от деветте деца, които изглежда са отличници. Не веднъж е споделял, че в дома му се е ценяла академичността, а изкуството е било по-скоро нещо, което се е практикувало като хоби. Братята и сестрите му са лекари и адвокати, с изключение на по-големия му брат, който е бил до него като доверен мениджър. За Рейнолдс обаче музиката е била единственият път и казва, че тя е избрала него, а не той нея. Когато обаче групата набира популярност по цял свят, проблемите му се връщат с пълна сила. Причината да потърси помощ от психотерапевт била пътуване със самолет и силна турболенция. По време на нея, той осъзнал, че не се страхува и дори не изпитва желание да живее.

36-годишният музикант подкрепя редица каузи, които са свързани с психичното здраве

Изборът на подгряващата британска група Soft Play вероятно също има общо с казаното от Дан на сцената, а не толкова със сходна музика. През годините Айзък Холман, които чухме и видяхме на барабаните и като вокал, открито споделя за проблемите му с психичното здраве и за трудностите да изнася концерти на сцената поради тази причина.

Фото кредит: Z-Rock, Димитър Алексов

За финал, след 2-часовия концерт, групата се поклони пред многобройната публика. Дан успя да даде автограф на зрителите от първия ред. На сцената беше хвърлено украинското знаме, с което се загърна китаристът Уейн Сермън преди да слезе. Наскоро музикантите подкрепиха украинците със клип, заснет на фронта.

Групата пусна документален филм този месец

На 14-и юли платформата Hulu пусна документалния филм за Imagine Dragons, озаглавен „Live in Vegas“. Те представиха и албум с музиката от продукцията така че феновете да могат да изживеят шоуто отново и отново. Imagine Dragons са на сцената от 15 години. Имат общо 6 студийни албума, 9 награди „Билборд“ и 1 награда „Грами“. Лентата проследява пътя на групата от скромното начало в родния им Лас Вегас до концерта им в най-голямата зала в градa – стадион „Allegiant“. В него феновете на бандата ще видят и откровени интервюта с четиримата членове и концертни кадри от шоуто в „Allegiant“.

Турнето „Mercury World Tour“ на Imagine Dragons продължава с концерти в Дания, Румъния, Италия, Германия, Франция, Гърция и завършва в Лав Вегас през ноември.

Фото кредит откриваща снимка: Z-Rock, Димитър Алексов

Актуално

Избрано за вас