Джовани Ликастро: Предпочитам бижутата ми Аmen да се носят от обикновени хора

Снимка: Goto

Джовани Ликастро: Предпочитам бижутата ми Аmen да се носят от обикновени хора

Снимка: Goto
Сподели
  • Amen е предназначена да разпространява любов към всеки, който купи нашите бижута.
  • В много труден момент от живота си намерих гривната с молитвата „Отче Наш“. Това промени изцяло живота ми.
  • Вярата може да ни помогне да минем по правилния път и да започнем да мислим за един по-добър свят.
Снимка: Goto Jewellery and diamonds

Когато за първи път видите бижутата, които италианската марка Amen произвежда, ще се впечатлите колко различни са от всички останали на пазара. Толкова пъстра палитра от форми, цветове и материали. Ако се загледате по-внимателно ще разберете и една от причините, които ги отличава – в основата на марката са заложени ценностите на вярата и любовта.

Посланието, което носят е над всичко останало!

Имахме удоволствието да разговаряме с основателя на бижутерийната марка. Ето какво ни сподели той за идеята, същността и посланието на бижутата си.

Интервюто е реализирано със съдействието на официалния представител на марката за България – Goto Jewellery and diamonds.

 – Здравейте, г-н Джовани Ликастро! Благодарим Ви за отделеното време! Щастливи сме, че можем да разговаряме с Вас за красивите бижута Аmen, които правите. Но преди това ни кажете къде Ви намират нашите въпроси?

– Всъщност седя зад бюрото си в Арецо – красив древен град в Тоскана.

 – Да започнем отначало – как и защо решихте да създадете марката Amen?

– Винаги съм имал идеята да създам своя собствена марка след няколко години работа в бизнеса с бижута. Обичам бижутата и преди дванадесет години имах възможност да започна да работя самостоятелно.

– Откъде идва интересът Ви към бижутерията и как решихте да тръгнете по този път?

– Винаги съм харесвал бижута, още когато бях дете. Харесваше ми да гледам красивите блестящи витрини на бижутерийните магазини. Родителите ми имаха приятели, които притежаваха фабрика за производство на висококачествени бижута и от време на време ходехме да ги посещаваме. Няколко години след дипломирането ми, имах възможност да отида да работя при тях и така започнах.

Снимка: Goto Jewellery and diamonds

– Как избрахте името Аmen?

– Търсех вдъхновение, за да създам свои собствени бижута и марка. Това беше труден период за мен. Тогава изведнъж

намерих кожена гривна с гравирана молитвата „Отче наш“.

Това беше знак за мен. Вътрешното ми аз ме подтикна да се заема с това и да започна да произвеждам такива гривни и да ги предлагам на пазара. Името беше лесно: в края на молитвата се намираше и името на марката – Амин.

 – Кои са трите основни ценности, които Вашата марка утвърждава?

– Любовта над всички. Amen е предназначена да разпространява любов към всеки, който купи нашите бижута за себе си или за подарък. ДНК-то на марката може да изглежда религиозно, но истинското значение е любовта, която нашият Отец иска да даде на всички свои деца.

Любов към всичко: хората, земята, природата, животните и т.н.

Към любовта ние прибавяме и духовност и надежда.

 – Защо вярата е толкова важна за вас, че я вплитате в бижутата си?

– Както казах, в един много труден момент от живота си намерих гривната с молитвата „Отче Наш“. Този момент промени изцяло живота ми. Разбрах, че гривната е начин да накарам хората да започнат отново да носят молитва, която има много важен и дълбок смисъл.

Хората ми благодаряха, че съм им дал надежда и вяра,

носейки една обикновена гривна, която по всяко време на деня ги свързваше с Господ. Оттам разширих линията си бижута, за да давам вяра на хората.

 – Аmen е партньор на концерта на Андреа Бочели infinito. Какво е значението на този концерт и на това партньорство?

– Infinito е много важна идея. Това е нещо, към което всички се стремим. Искаме да останем завинаги живи и можем да го направим чрез всичко, което сме направили в живота, и това, което сме оставили на любимите си. Amen по някакъв начин представя това, тъй като ценностите са наистина безкрайни…

Джовани и Андреа Бочели / Снимка: Goto Jewellery and diamonds

 – Какво е чувството да видиш, че бижу, което си създал, е носено от световна звезда?

– Честно казано, предпочитам бижутата ми да се носят от обикновени хора. Хора, които работят усилено всеки ден, за да издържат семействата си. Хора, които вярват в ценностите. Това не означава, че известните личности не се държат по същия начин, но за мен всички сме равнопоставени.

Всички ние сме суперзвезди, ако се държим честно и етично.

– Как от идея в главата на дизайнера едно бижу се появява на бял свят?

– Всичко започва в главата ти. Идеята се оформя. Виждаш я. След това я пренасяш на лист хартия и се опитваш да обясниш каква е концепцията ти на моделиера. Първият прототип оживява и можеш да го докоснеш с ръцете си и да усещаш какво ти предава. Ако те удовлетворява, значи всичко е готово. Понякога се налага моделът да бъде прегледан и променен, тъй като това, което си имал предвид, не се е получило както трябва. Едно бижу е произведение на изкуството и принадлежи на своя създател.

 –Откъде черпите вдъхновението си?

– От ежедневието. От хората, от пазарите наоколо, от предметите или природата.

– Вие организирате и конкурс за красота Miss Amen, носещ същото име като марката на бижутата. Разкажете ни повече за него.

– Това е конкурс, който се организира през лятото. Той е обвързан с музикални концерти. Целта е да се открие следващият посланик на Amen, който ще участва в рекламната кампания.

Снимка: Goto Jewellery and diamonds

 – През 2022 г. Amen навършва 10 години. Как отпразнувахте това събитие?

–10-годишнината е важна стъпка за марката. След всичко, което преживяхме (пандемията като цяло), решихме да не празнуваме шумно. Преживяхме две тежки години, така че празнувахме скромно със служителите си и няколко гости със специални коктейли на една от най-красивите тераси в Рим.

 – Смятате ли, че обществото ни днес се нуждае от повече вяра?

– Определено да. Ние изгубваме ценностите, на които са ни учили нашите баби и дядовци. Вярата може да ни помогне да минем по правилния път и да започнем да мислим за един по-добър свят.

Актуално

Избрано за вас