Белгийска катедрала се превръща в ледена пързалка

Снимка: bnnbreaking

Белгийска катедрала се превръща в ледена пързалка

Снимка: bnnbreaking
Сподели

Тази Коледа жителите и гостите на белгийския град Синт-Трюден ще могат да се пързалят с кънки до олтара на барокова църква от 18-и век, след като там беше поставена ледена пързалка, съобщава Ройтерс.

Обикновено организаторите поставят пързалката навън като част от коледния базар. Но тази година те са решили да я монтират вътре, за да избегнат лошото време и да се възползват максимално от традиционната обстановка, която катедралата придава.

„Ледена пързалка в църква не е правена досега в нашата страна“,

споделят организаторите по време на представянето на коледните планове за града, известен с красивите си овощни градини.

В навечерието на празничните дни деца се пързалят с кънки по извисяващия се кораб на църквата. Те минават покрай сцената на Рождество Христово, докато във въздуха звучи коледна музика, а на тавана се прожектира звездна нощ.

„Много е екологично да използваме тази ледена пързалка, защото тя е

неутрална по отношение на въглеродните емисии.

Не използваме нито вода, нито електричество“, каза Филип Бронкаертс, председател на търговската асоциация в Синт-Труиден, която организира базара.

„Църквата вече не се използва за църковни служби, но общността може да й се наслаждава“. През последните години сградата на катедралата е служила като ваксинационен център по време на кризата с Covid-19, изложбено пространство или място за провеждане на игри.

Ледената пързалка и коледният базар са отворени до 7 януари.

Актуално

Избрано за вас