Цветана Манева – легендата, която за малко да стане медик

Фото кредит: Яна Борисова/ Yana Borissova - Facebook

Цветана Манева – легендата, която за малко да стане медик

Фото кредит: Яна Борисова/ Yana Borissova - Facebook
Сподели

На 30 януари легендата на българското кино и театър Цветана Манева навърши 80 години. Името ѝ е не просто синоним за професионализъм и талант. Тя е актриса, преподавател, откривател и обществено ангажиран човек. Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева, Цветана Манева е сред най-големите звездни актриси на българското кино, с огромен принос за развитието на българския театър.

И докато на 30 януари тя отбеляза своя 80-годишен юбилей, на 23 март 2024, Цветана Манева ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община като признание за нейния принос към изкуството на киното, съобщават от Международния София Филм Фест.

Актрисата е родена с любовта и таланта за киното и сцената, защото е дъщеря на известния пловдивски драматичен актьор Георги Манев. И въпреки че от малка е артистична и дори играе в спектакъла на Валери Петров „Когато розите танцуват“ като ученичка, за известно време се колебае дали да не се отдаде на медицината.

Цветана завършва ВИТИЗ през 1966 г., като още като студентка дебютира и в киното с филма „Калоян“. Нейният ментор в професията е режисьорът Любен Гройс.

Той я учи, че театърът е убежище и спасение.

Именно в негови постановки актрисата изиграва някои от най-популярните си роли в театъра, пише

Кариерата ѝ започва в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 година. По-късно се присъединява към трупата на Театър „Сълза и смях“ и е част от нея до 1991. Участва и в представления на Театър 199, „Сфумато“ и Младежкия театър.

Заслужено признание актрисата получава през 1973 година на Международния кинофестивал „Златна роза“ за главната роля във филма на Бинка Желязкова – „Последна дума“.

Ролите ѝ в киното са над 50 –

в емблематични филми като „Трудна любов“, „Дами канят“, „Мечтатели“, „Мера според мера“ и др. Освен в незабравими български филми, превърнали се в класики,Цветана Манева участва и в чужди продукции, снимани в България, сред които са френският „Брътвежите на родилката“, сръбският „Нечиста кръв“, руският „Дон Кихот се завръща“, италианският „Ловджийска чанта“ и френско-канадско-белгийският „Версенжеторикс“.

През 2003 година Цветана Манева започва да преподава в НБУ и да вдъхновява много млади актьори. Впоследствие е удостоена с титлата „почетен професор“.

Актуално

Избрано за вас