Обичан и мразен от публиката: Професор Снейп промени вижданията ни за злодеите

Снимка: Warner Bros

Обичан и мразен от публиката: Професор Снейп промени вижданията ни за злодеите

Снимка: Warner Bros
Сподели

Алън Рикман е сред актьорите, пресъздали едни от най-култовите образи на злодеи в киното. Цял свят го познава като злобния учител от училището за магьосници „Хогуордс” – Сивиръс Снейп. Въпросът лош или добър всъщност е персонажът му в поредицата за Хари Потър дълго време е дискутиран от феновете на поредицата. Сложната персона на Снейп, както и интересни факти за самия Алън Рикман, представяме в деня, в който той щеше да празнува своя 78 рожден ден.

Снимка: nme.com
Алън Рикман за малко да загуби ролята на Сивиръс Снейп

Почти невъзможно е да си представим друг актьор да изиграе Снейп, но това почти се случва. През 2019 г. в епизод от британско шоу актьорът Тим Рот заяви, че му е била предложена ролята на Снейп в същата година, когато получава покана за кастинг за „Планетата на маймуните“ на Тим Бъртън. В крайна сметка той отказва ролята в „Хари Потър“, проправяйки пътя за емблематичния образ на Рикман.

Той единствен е знаел как ще завърши поредицата

В свое интервю Даниел Радклиф, изиграл Хари Потър, разказва, че Алън Рикман е поискал от автора на поредицата Дж. К. Роулинг да знае какво се случва на финала. Актьорът запазва споделената му тайна.  Още през 2011 г. Рикман казва в интервю за „Лос Анджелис Таймс“, че от самото начало е знаел, че Снейп е „двоен агент… и то много добър“.

Първото и фамилното му име означават „строг“ и „позор“.

Името Сивиръс в превод от латински означава „строг“, което доста добре подхожда на поведението на професора. Според официалния сайт на света на магьосниците фамилията му произтича от норвежката дума „sneypa“, която означава „скандал, позор или безчестие“. Фамилията му има и родово значение в Англия, където е свързана с фамилии, живели в близост до блатиста земя в Северен Йоркшир.

Снимка: wizardingworld.com
Баща му бил мъгъл (човек)

Снейп се ражда в семейството на мъгъл на име Тобиас Снейп и вещица, наречена Айлин Принс. Баща му е бил небрежен и често действал насилствено, което може да е допринесло за пренебрежителното отношение на Снейп към мъгълите. В някакъв момент през ученическите си години той решава да отхвърли изцяло името на баща си.

Снейп преподава „Отвари“ отчасти защото Дж. К. Роулинг мрази химията.

През 2015 г. Роулинг пише в Pottermore (сега Wizarding World), че химията – мъгълският еквивалент на часовете по отвари, е бил най-омразният ѝ предмет в училище. Това отчасти повлиява на решението ѝ да направи Снейп – ненавиждан от учениците учител по отвари, пише Business Insider.

Снимка: wizardingworld.com
Последните му думи във филма и книгата

Смъртта на Снейп е един от най-емоционалните моменти в поредицата. Във филма, когато Хари държи умиращия Снейп в ръцете си, професорът използва последните си мигове, за да повтори реплика, която сме чували от няколко други герои в поредицата: „Имаш очите на майка си“. В книгата обаче той казва „Погледни към  мен“, вероятно за да може да види очите на Лили за последен път.

Той не е нито изцяло добър, нито изцяло лош

След голямото разкритие, че Снейп е двоен агент, феновете започнаха да обсъждат дали той е герой, или злодей. Самата Роулинг побърза да отбележи, че той не е нито добър, нито лош. В свой туит от 2015 г. тя го описва като „сив“ – с наклонности както на светец, така и на дявол.

Актуално

Избрано за вас