Мократа риза на Колин Фърт от „Гордост и предразсъдъци“ се продава на търг

Снимка: Rex Features

Мократа риза на Колин Фърт от „Гордост и предразсъдъци“ се продава на търг

Снимка: Rex Features
Сподели

В Лондон на търг ще бъде продадена ризата, която Колин Фърт носи по време на телевизионната адаптация на класическия роман „Гордост и предразсъдъци“. В сцената той прекосява полето мокър след плуване в езеро, когато среща Елизабет.

Cosprop, къща за костюми, основана през 1965 г. от дизайнера Джон Брайт, носител на „Оскар“ и „Бафта“, и Kerry Taylor Auctions ще продадат ризата.

Тя се оценява на 7000-10 000 паунда.

В аукциона ще участват и повече от 60 костюма от филми и телевизионни предавания.

Носителят на „Оскар“ Колин Фърт изигра Фицуилям Дарси в адаптацията на романа на Джейн Остин по BBC от 1995 г. А Дженифър Ил се превъплъти в ролята на Елизабет Бенет. Във въпросната сцена тя е изненадана, когато посещава имението му Пембърли и го намира да излиза от водата полуоблечен и мокър.

Снимка: Rex Features

Моментът е пресъздаден в сериала „Бриджъртън“ на Netflx, където британският актьор Джонатан Бейли излиза от езерото. А също така е споменат в „Дневникът на Бриджит Джоунс“, където Фърт е в ролята на друг „мистър Дарси“. Това е намек за образа му, създаден от писателката Хелън Филдинг.

Най-скъпите предмети са старинна бална рокля от тафта на Christian Dior от 50-те години на миналия век,

носена от Мадона във филма „Евита“

от 1996 г., която може да донесе между 40 000 и 60 000 паунда. Ще може да бъде закупен и костюмът на Джони Деп от „Слийпи Холоу“, който се очаква да бъде продаден за 20 000 и 30 000 паунда.

Продават се и предмети от „Евита“. Сред тях са вечерно палто от розов сатен, бална рокля от тафта с мъниста. На аукциона ще видим още текст на сър Тим Райс за „Не плачи за мен, Аржентина“, брошка и обеци от „Трифари“ и синя и лилава копринена рокля.

Снимка: Getty Images

В търга са включени и костюми, носени от Джули Андрюс, Джуд Лоу, Том Харди, Еди Редмейн, Гуинет Палтроу, Дама Джуди Денч, Ралф Файнс, Скарлет Йохансон, Никол Кидман. Както и Кийра Найтли, Даниел Радклиф, Алън Рикман, Марго Роби, Дама Елизабет Тейлър и Ейдън Търнър.

Те са дарени от Cosprop

за набиране на средства за The Bright Foundation –

благотворителна организация за образование в областта на изкуствата, основана от Брайт. Тай е носител на „Оскар“ за работата си по филма „Стая с изглед“ заедно с колегата си дизайнер на костюми Джени Бивън.

Брайт заяви: „Животът ми е посветен на дизайна на костюми за филми, телевизия и театър. Чувствам се невероятен късметлия, че успях да продължа по този път. Твърдо вярвам, че изкуството и творчеството могат да формират по-щастливи и по-здрави деца и да дадат възможност на младите хора да разгърнат пълния си потенциал“.

Актуално

Избрано за вас