Почитат Уинстън Чърчил с изложба и търг

Снимка: Wikipedia

Почитат Уинстън Чърчил с изложба и търг

Снимка: Wikipedia
Сподели

Изложба и разпродажба на творби и вещи на Уинстън Чърчил (1874-1965) отдават почит на легендарния британски министър-председател, съобщи БТА, цитирайки АФП.

Извън политическите си задължения – Чърчил обичал да рисува. Освен това, е

носител на Нобелова награда за литература

през 1953 г. за историографски трудове. Някои от неговите книги, писма, мебели и платна са експонирани до 28 януари на Зимния панаир на антикварите и дизайнерите в Ню Йорк, който започна през тази седмица. Личните вещи на Чърчил са част от семейната колекция на американския медиен магнат Стийв Форбс.

Сред експонатите има и голям портрет на Уинстън Чърчил с пура в ръка, рисуван от унгарския художник Артър Пан. Картината, рисувана с маслени бои, се предлага на цена от 125 хил. долара.

„Предлагаме най-добрите експонати – документи, писма, бюро, картини“, каза пред АФП нюйоркският търговец и колекционер Пом Харингтън, който организира разпродажбата.

Снимка: Getty Images

Бюрото, на което министър-председателят пише спомените си за Втората световна война, донесли му Нобелова награда, се предлага на цена от 450 хил. щатски долара.

Поправки, нанесени от собствената му ръка

върху автобиографията му, се очаква да достигнат 750 000 щатски долара.

Чърчил е рисувал още преди да стане премиер и политическа фигура с международно значение. Картина, изобразяваща ждрелото на река Тодра, рисувана по време на туристическо пътуване в Мароко, се продава за 395 хил. щатски долара.

Чърчил намира вдъхновение в Маракеш,

а най-известните му картини са от Мароко. „Кулата на джамията Кутубия“ от 1943 г. беше продадена през март 2021 г. от Анджелина Джоли с посредничеството на аукционната къща „Кристис“ за 7 млн. британски лири.

Издание на лекциите на Чърчил за свободната търговия се продава за 150 000 щатски долара.

Актуално

Избрано за вас