ТОП 10 факта за Антъни Хопкинс, които може би не знаете

Снимка: GABRIEL GRAMS/FILMMAGIC

ТОП 10 факта за Антъни Хопкинс, които може би не знаете

Снимка: GABRIEL GRAMS/FILMMAGIC
Сподели

Антъни Хопкинс е роден в навечерието на Нова година през 1937 г. в Уелс в семейството на родители от работническата класа. Вдъхновен е от колегата си уелски актьор Ричард Бъртън да учи драматургия. Младият Хопкинс постига успех в театъра, като в крайна сметка става дубльор на Лорънс Оливие и успешно го замества, когато Оливие се разболява.

Въпреки че кариерата му в театъра процъфтява, Хопкинс решава да опита късмета си в телевизията и киното и скоро получава своя пробив през 1968 г. в ролята на Ричард Лъвското сърце в „Лъвът през зимата“. Хопкинс работи стабилно както на малкия, така и на големия екран, като често получава похвали за работата си. Въпреки това

минават повече от 20 години,

преди да стане един от най-разпознаваемите актьори в света за филм, в който има само малка роля.

През 1991 г. Хопкинс получава голямо признание за ролята си на сериен убиец-канибал в „Мълчанието на агнетата“, превръщайки се в един от най-известните и интригуващи злодеи в цялата история на киното. Имайки само 16 минути на екрана, Хопкинс се възползва от всяка минута от това време, за да направи едно от най-силните впечатления, които някога са били запечатвани на филм. Това изпълнение довежда до първата от шестте номинации за Оскар (и единствената му победа досега) – списък, който включва още „Остатъкът от деня“, „Никсън“, „Амистад“ и „Двамата папи“. Това води и до поредица от изключително успешни филми, като Хопкинс става любимец както на критиката, така и на публиката.

В допълнение към впечатляващата си работа в киното, Антъни продължава да се

радва на успех в телевизията и е получил пет номинации за „Еми“

за Primetime, последната от които за „Западен свят“ през 2017 г. Той може да се похвали с две победи – за „Случаят с отвличането на Линдберг“ през 1976 г. и „Бункерът“ през 1981 г.

Освен номинациите за „Оскар“ и „Еми“, Хопкинс е носител на десетки награди за работата си в киното и телевизията. Той е получил шест номинации за „Златен глобус“ за работа в киното и една за работа в телевизията. Въпреки че няма нито една победа, през 2006 г. е удостоен с наградата „Сесил Б. Демил“. Той е фаворит и на церемониите на БАФТА, като има седем номинации за филмовата си работа, спечелени за „Мълчанието на агнетата“ (1991 г.) и „Остатъкът от деня“(1993 г.), и две предложения за телевизионната си работа, спечелени за „Война и мир“ през 1972 г.

Хопкинс е известен с навика си да запомня внимателно репликите си, което му позволява да предава дори дълги и сложни диалози привидно без усилие. Сдържаният му актьорски стил го

прави идеален избор за различни персонажи –

от потиснати батковци до садистични злодеи, от състрадателни морални хора до опозорени лидери. Независимо дали произнася Шекспирови реплики, перфектно рецитира дълга съдебна реч или описва как яде преброители и пълзящо си смуче устните, Хопкинс има колоритен и разнообразен филмов каталог, който ще радва публиката от поколения насам.

По повод рождения му ден днес, споделяме с вас 10 интересни факта за този велик актьор.

  1. Пълното име на Антъни Хопкинс е Филип Антъни Хопкинс.
  2. През 1993 г. кралица Елизабет II го удостоява с рицарско звание за заслугите му към изкуството.
  3. Като дете Хопкинс има непродуктивни училищни дни. Вместо да учи, той се потапя в изкуството и започва да рисува и да свири на пиано.
  4. Антъни Хопкинс страда от дислексия.
  5. Хопкинс поддържа паметта си гъвкава, като учи поезия и пиеси.
  6. Във филма „Мълчанието на агнетата“ Хопкинс импровизира много действия и реплики.
  7. Известно е, че Хопкинс не мига нито веднъж във филма, което прави ролята му още по-страшна.
  8. Антъни Хопкинс получава „Оскар“ за най-добър актьор за ролята си на Ханибал Лектър в „Мълчанието на агнетата“.
  9. През 2003 г. Хопкинс получава звезда на холивудската Алея на славата.
  10. Хопкинс е бил алкохолик. Спира да пие алкохол от 25 декември 1975 г.

Актуално

Избрано за вас