Почина най-възрастната актриса в света

Снимка: Portal Analitika, Izvor

Почина най-възрастната актриса в света

Снимка: Portal Analitika, Izvor
Сподели

Почина най-възрастната актриса в света на 104 години. Сръбската актриса Бранка Веселинович умира на 104-годишна възраст в Белград. На 7 септември 2022 г., след смъртта на американската актриса Марша Хънт, тя става най-възрастната знаменитост и жива актриса в света. До днес.

По време на осемдесетгодишната си кариера тя участва в над 100 театрални представления и повече от 50 телевизионни сериала и филми.

Бранка Чосич е родена  16 септември 1918 г.

в Стари Бечай, Австро-Унгария, Веселинович учи актьорско майсторство в Националния театър в Белград (1936-1938) и се обучава в Сръбския национален театър в Нови Сад. От 1940 г. се прочува с участието си в театрални постановки в Белград. През 1948 г. играе в първата пиеса на Югославския драматичен театър: „Кралят на Бетайнова“. Тя владее английски, руски, немски, френски, чешки, унгарски и италиански език.

Веселинович е известна най-вече с ролята си на Наташа във филма на Мел Брукс „Дванадесетте стола“

от 1970 г. На международната сцена е известна с ролята си на главната героиня в пиесата „Майка Кураж“. По-късно Веселинович се появява в „Три сестри“ (1982), „Руският цар“ (1993), комедийния сериал „Селяни“ (2006). На сръбските зрители я познават от сръбския римейк на класическия медицински сериал „Спешно отделение“ – „Спешен център“ (2014).

Интернет преля от почитания:

„Тя е жена с голямо сърце и благородна душа. Почивай в мир.“

Прочутата актриса се омъжва за художника и преводача Младжа Веселинович през 1948 г. и остават женени до смъртта му през 2012 г. Тя често говори за него с обич:

„О, моя голяма любов. Колко див човек беше той. Бяхме заедно почти 40 години. Той все още е в сърцето ми“,

Веселинович участваше и в хуманитарни инициативи и кампании за деца. Заедно със съпруга си тя основава организацията „Бранка и Млада Веселинович“. Фонд, чиято дейност е насочена предимно към подпомагане на деца с увреждания в развитието. През 1980 г. тя е избрана за посланик на УНИЦЕФ.

Актуално

Избрано за вас