„Дървеници“ на Мартина Видаич с награда за литература на ЕС

„Дървеници“ на Мартина Видаич с награда за литература на ЕС

Сподели

 

„Дървеници“ от хърватската писателка Мартина Видаич е много силен, поетичен и дълбоко философски роман, стъпил върху метафорите на ежедневието ни. Това разказа пред БТА Светлозар Желев за книгата, която спечели Наградата за литература на Европейския съюз за 2023 г..

Директорът на Националния център за книгата в НДК бе част от международното жури в конкурса

Според него всички номинирани са били на изключително високо ниво, но това, което е отличило романът „Дървеници“, е литературното му качество. „Това, че Мартина Видаич е поет – тя има три изключително успешни поетични книги в Хърватия, преведена е на различни езици – си личи много силно в този роман. Прекрасен език, наистина“, коментира той.

Дървениците в книгата са символ на вътрешните страхове на човека,

на притесненията му. И дори на нереалните и измислени понякога проблеми, които хората сами си създават, но от които е трудно да се отърват.

Мартина Видаич разказва историята на млада архитектка, която губи съпруга си при автомобилна катастрофа. След като вижда няколко петънца с кръв по кожата си и решава, че в апартамента й има дървеници,

тя пали свещи, излиза от жилището и тръгва да скита

„Мисли си, че свещите, които не са изгаснали, са подпалили апартамента й и са унищожили целия й живот. След това започва едно пътуване назад към самата себе си, към семейството си“, разказва Светлозар Желев.

Героинята отива на един остров, за да реставрира стара семейна къща. След като приключва с ремонта, се завръща в хърватската столица, където става голямото земетресение, случило се в Загреб преди около две години. Желев допълва, че книгата остава без хепиенд, с отворен финал. „Това е една книга

в търсене на истинския дом, на мястото, на което принадлежим

На мястото, което истински ни изпълва със съдържание, но понякога то е недостижимо“, коментира още той.

Мартина Видаич е родена в Задар, Хърватия на 19 февруари 1986 г. Завършила е хърватски език и литература в университета в родния си град. През 2011 г. печели национална награда за поезия „Горан“ за млади поети и по този повод излиза първата й стихосбирка Era gmazova („Ера на влечугите“).

Нейни стихове са публикувани в няколко хърватски и международни антологии

През 2016 г. излиза нейният сборник Dark Man Birger. Следващата й поетична книга Mehanika peluda („Механика на прашеца“) е публикувана през 2018 г. и е наградена за най-добра поетична книга, написана на хърватски за период от две години.

Първият й роман Anatomija štakora („Анатомия на плъховете“) е публикуван през 2019 г. Trg, tržnica, nož („Площад, пазар, нож“), публикувана през 2021 г., печели наградата „Янко Полич Камов“. Последната й книга е романът „Stjenice“ („Дървеници“), публикуван през ноември 2021 г.

Като носител на Наградата за литература на ЕС Мартина Видаич получава 20 хиляди евро, половината от които са за превод на книгата и издаването й на английски език.

 

Фотокредит откриваща снимка: БТА

Актуално

Избрано за вас