Социалните рога на моноспектакъла: Мая Бежанска е „Козата, която свири на акордеон“

Социалните рога на моноспектакъла: Мая Бежанска е „Козата, която свири на акордеон“

Сподели

Куклената актриса Мая Бежанска жонглира с образите на Вивиан Лий, Зелда Фицджералд, Едит Пиаф и още в „Козата, която свири на акордеон“. След премиерата си на сцената на Драматично куклен театър „Константин Величков“ в Пазарджик през април,

моноспектакълът с режисьор Елин Рахнев ще гостува на столичния Куклен театър на 18 май

Вече 25 години момичето с „бели маратонки и изтъркани джинси“ играе една и съща роля: коза, която свири на акордеон. Един ден тя решава да промени кариерата и живота си. Това е условната рамка на спектакъла.

„Всеки ще пита „Защо козата?“. Реално спектакъла няма особена връзка със заглавието, нито аз съм някакъв музикален виртуоз на този инструмент. Елин ми е може би единствения човек, който знае всичко за мен.

Ние си споделихме целия живот

И през неговата поетичност и красиво описване споделяме нашите любови, протестите си към времето.“, сподели за NOVA Бежанска. „И през чувството за хумор, и през тъгата, се връщаме към нашето време, в което бяхме бедни, но бяхме заедно, бяхме общност.“

И с този текст драматургът ще покаже, че

както може да изстреля зрителя във високата художественост, така и бързо да го свлече

в добре познатото ни ежедневие. Където грубияни по анцузи карат таксита, а возенето с тролей се оказва цяло приключение, опасно за живота.

В представлението участват още актьорите Захаринка Терзиева и Димитър Терзиев. Визуалната част е дело на Елена Иванова,

автор на музиката е Георги Георгиев от група „Остава“

Историята на Мая с акордеона датира от трети клас, когато тя искала да свири на цигулка, но баща й я сюрпризирал с … акордеон. Преди две години се запознава с жена от Дебнево, която преподава акордеон на деца. Така се завръща към инструмента без усилие.

Това лято Бежанска за пореден път ще работи с деца от различни части от страната в Юндола. Вилата й сред приказната зеленина на Родопите е притегателен център за малчугани от различни възрасти. Заниманията по музика, театър и приложни изкуства са достъпни за деца от социални домове от околните села.

 Тази година темата е „Загубено сега“

„Ако питате хората там, къде е Мая Бежанска – на поляната съм. Хората и децата там ме очакват. Това е едно приказно място. Там бариерата пада и за тях не съм Мая – актрисата. Говорим си за житейски теми. А най-интересно ми е срещата с деца, които са били миналата година“, допълва актрисата.

 

Фотокредит откриваща снимка: „Пощенска кутия за приказки“

Актуално

Избрано за вас