Стъпка напред: Честит международен ден на танца!

Стъпка напред: Честит международен ден на танца!

Сподели

На днешната дата отбелязваме Международния ден на танца.

Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца.

Рождената дата на Новер е определена от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят. Свой професионален празник отбелязват театрални опери и балети, танцови трупи и ансамбли, професионални и самодейни артисти и танцьори.

„Невероятно красиво и въодушевяващо отстрани, всъщност една от най-трудните професии въобще. Честит празник на всички онези, които отдават живота и здравето си на красотата!

Това написа рано тази сутрин служебният министър на културата Найден Тодоров, поздравявайки артистите.

В деня на танца екипът на 7Arts.bg припомня, че

съвсем скоро ще представи инициативата„Фокус Кино танц“

Различно и вълнуващо съдържание в българската стрийминг платформа за изкуства, създадено от артистите Коста Каракашян, Стефани Ханджийска и Силвия Чернева.

Всички изкушени от темата професионалисти и любители, ще могат да ги открият в специалната нова категория на 7Arts.bg още в началото на май.

Коста Каракашян – нова орбита за танц пред съвременния артист

В София изложба ще покаже суровото и автентично описание на красотата и възвишеността на балетното изкуство. „Прима“ на фотографа Димитри Стефанов ще бъде открита в 17.00 часа във фоайето на Софийската опера и балет. Точно два часа преди началото на спектакъл на “Жизел”, в който главната роля играе Марта Петкова.

Във Варна ще отбележат деня с балетен спектакъл с хореография и режисура на Сергей Бобров

В него ще участва балетната трупа на Варненската опера със солисти Анастасия Лебедик, Аниезе Ди Дио Маза, Андреа Никол Конфорти, Клер Мари Гилард Лестан, Мара Салваджо, Витирио Сколе, Джовани Помпей, Павел Кирчев и др. Вечерта ще бъде със специалното участие на певците Мария Павлова и Валерий Георгиев, актрисата Гергана Арнаудова и пианистът Стефан Бояджиев. В програмата са включени фрагменти от „Лебедово езеро“, „Катарина, или дъщерята на разбойника“, „Руслан и Людмила“.

Балетът на Държавна опера Стара Загора предлага на своята публика три танцови спектакъла от цикъла „Балет без граници”. Интернационалният балет провокира вниманието на зрителите с модерност и класика.

Вили Прагер, Ива Свещарова и Стефан А. Щерев: Най-голямата победа за 16 години „Антистатик“ е публиката

Фотокредит водеща снимка: Pixabay

Актуално

Избрано за вас