Над 80 млади поети участват в 40-ото издание на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“

Над 80 млади поети участват в 40-ото издание на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“

Сподели

Над 80 са участниците в 40-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2023. Това съобщават организаторите от Община Стара Загора, библиотека „Родина” и къща музей „Гео Милев“.

И тази година превес в надпреварата има нежният пол сред участниците в поетичния конкурс – 64 момичета срещу 24 момчета. Творците на възраст от 18 до 21 години са

преобладаващата част сред осмелилите се да споделят

с публика своите стихове. Справката по населени места сочи, че поезия се пише във всички кътчета на страната ни. Традиционно София е с най-сериозно присъствие, догонвана от Русе, Пловдив, Велико Търново, Бургас и, очаквано, от Стара Загора, която има четирима представители, отбелязват организаторите.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на гала вечер на 27 октомври, петък, в Градската художествена галерия, предава БТА. Освен награждаването, публиката ще чуе и рецитал на отличените млади творци и ще бъде връчена наградата „Златното яйце“.

Част от тържествената програма ще е форматът „Актьори срещу поети” – литературно-театрални опити с участието на лауреатите на конкурса. Сред тях са Оля Стоянова, Мария Донева, Пламен Дойнов и артисти от Драматичен театър „Гео Милев”.

Работилница за млади поети и журито на конкурса „Веселин Ханчев“ ще се проведе на 28 октомври, събота, от 10:00 часа в къща музей „Гео Милев“.

Награждаването и рецитал на отличените млади творци в тазгодишното издание на конкурса за млади поети е част от „Есенни литературни дни“ 2023 в Стара Загора.

Актуално

Избрано за вас