Нарисувай ми Пирин: Снимки на Иво Димитров вдъхновяват малки художници Банско

Нарисувай ми Пирин: Снимки на Иво Димитров вдъхновяват малки художници Банско

Сподели

С настъпването на астрономическото лято Банско се превръща в арена на изкуството, където местни жители и гости на града ще се учат да рисуват на открито. Арт школата ще бъде под формата на поредица от събития, които

ще се случват всяка сряда в градината на една от най-красивите старинни къщи в сърцето на Банско – Бащин Дом.

Участие могат да вземат възрастни и деца над пет години, като предишен опит не е необходим, защото на терен ще има професионални художници. Те ще се грижат крайният резултат да е повече от удовлетворителен и всеки с гордост да занесе у дома си своето произведение.

Темата за малките и големи артисти ще бъде любовта към планината.

Всеки път ще се рисува различен кадър, заснет от фотографа Иво Димитров и пътешествията му в Пирин. 

„Докато бях дете, моят вуйчо ме водеше по различни места в Пирин – емблематични месности, върхове, езера и др. Планината крие повече тайни и истории, отколкото очакваме. За жалост те се губят, защото не се предават. Така един ден реших да заснема всичко, което виждам, по начин, по който на мен ми харесва. Постоянно посещавам планината, понякога с приятели, понякога сам и продължавам да снимам, защото винаги е различно…“, споделя фотографът.

Събитията започнаха на 21 юни, а на

 27 юли ще се проведе фотоизложба на Иво Димитров.

Локацията е къща за гости „Бащин Дом“, по-известна като Скабрината къща.

„Скабрината къща“ се намира в непосредствена близост до църквата на Банско. Построена е през 1923 година. Днес тя се съхранява от семейството на Александър Скабрин, наследник на два от местните видни рода – Скабрин и рода на Хаджи Вълчо, брат на Отец Паисий.

Къщата е реставрирана през 2021г., като е запазен битовият дух и стил, съчетан с модерен интериор. Състои се от 3 стаи, едно студио и апартамент. В „Бащин Дом” са заснети кадри за биографичния филм “Капитан Петко Войвода”. От последния етаж на историческия паметник се отваря панорамна гледка към върховете и пистите на Пирин, към Рила и Родопите, както и към емблематичната църковна кула, която е втора по големина в България след храм паметника „Александър Невски“.

Актуално

Избрано за вас