Савас Пацалидис за програмата „Шоукейс“: Боже мой, това са отлични актьори!

Савас Пацалидис за програмата „Шоукейс“: Боже мой, това са отлични актьори!

Сподели

Програмата „Шоукейс“ се завърна с пълна сила в рамките на тазгодишния Международен театрален фестивал „Варненско лято“. В нея влизат различни български представления, които ще бъдат представени с превод на английски език. Това се случва, за да могат представителите на различни световни форуми да имат възможността да поканят спектакъл, който е спечелил интереса им.

Сред специалните гости на тазгодишното издание е и Савас Пацалидис – театрален критик и преподавател от Гърция

Той е и главен редактор на онлайн списанието Critical Stages, издавано от Международната асоциация на театралните критици. Освен Пацалидис, можем да отличим и други изтъкнати имена от театралните среди в световен мащаб. Иван Меденица, театрален критик и доскоро директор на един от най-големите театрални фестивали в света – BITEF също е на фестивала. Той е ръководител на уъркшопа за млади театрални критици. Съвместно с него го води и Жан-Пиер Хан.

Фотокредит: Иван Дончев

Ето какво сподели Пацалидис за своите впечатления от фестивалната селекция през изминалите дни:

„Харесват ми и представленията в тазгодишната програма. Аз не съм по огромните продукции. Намирам за по-интересни

компактните представления с повече перформативни елементи.

Тук съм вече три дни и успях да изгледам четири или пет спектакъла. Започнах с „Дебело прасе“, но нека отсега да кажа, че във всички представления много харесах актьорската игра.“, не крие възторга си Пацилидис. „В „Дебело прасе“ също. Въпреки че нямаше превод, а и аз не говоря български, представлението дълбоко ме увлече и си мислех: „Боже мой, това са отлични актьори!“. Това важи и за „Дишай“. Актрисата беше като динамит! Истински вулкан. Играеше с много страст и енергия.“

Фотокредит: Стефан Н. Щерев

Критикът е очарован и от тандема Захари Бахаров-Теодора Духовникова, режисирани от Явор Гърдев по оригинален текст на Саломе Льолуш.

„Относно „Това не го казвай!“, личи си, че авторката познава тънкостите на театъра.

Много се смях, хареса ми, но има една забележка. В текста са заложени твърде много теми. Смятам, че можеше да махне някои неща и да се съсредоточи върху две-три, в които да се задълбочи. Вместо това е решила да използва това, което аз наричам техника на превключване на тв канали, която представя поредица от изображения, но без нещо под тях. Тя е искала да създаде панорама на съвременните проблематики, като всяка изисква допълнително развитие, което тя е избрала да не направи.“

Целият отзив на Савас Пацалидис за фестивалната програма можете да прочетете в блога на МТФ „Варненско лято“.

Актуално

Избрано за вас