Вещи от дома на Фреди Меркюри отиват на търг

Фотокредит: Steve Jennings/Wire Image

Вещи от дома на Фреди Меркюри отиват на търг

Фотокредит: Steve Jennings/Wire Image
Сподели

Домът на рок легендата Фреди Меркюри в Лондон стои непокътнат, след като звездата почина през 1991 г. едва на 45-годишна възраст.

Три десетилетия по-късно част от личните му вещи, сред които ослепителни

сценични костюми, ръкописи на текстове и купища красиви предмети

от пътуванията му, ще бъдат изложени в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонг Конг, преди да бъдат продадени на търг.

Фотокредит: Sotheby’s/PA

Сред артикулите са и короната, създадена по модел на тази на Свети Едуард, която ще бъде носена от крал Чарлз на коронацията му следващия уикенд. Достъпно за широката публика ще бъде и придружаващо наметало, изработено от червено кадифе, изкуствена кожа и кристали. Меркюри носеше тоалета на

последното изпълнение на God Save the Queen, с което завърши последното изпълнение на живо на групата през 1986 г.

Включен е и ръкописният работен текст на звездата към We are the Champions, най-великият химн на Queen. Сумата, която се очаква да донесе ръкописът е оценена на до 300 000 лири, споделят от The Guardian.

Убежището на Меркюри от неговата пищна публична персона е изпълнено с редица произведения на изкуството. В колекцията на вокалиста на Queen могат да бъдат видени

викториански картини и произведения на художници от 20-ти век

„Харесва ми да бъда заобиколен от прекрасни неща… изискан безпорядък“, пише Меркюри във „Фреди Меркюри: Със свои думи за своя живот“.

Последните си месеци  Меркюри прекарва в Garden Lodge, където и издъхва на 24 ноември 1991 г.. Имотът и съдържанието в него той оставя на една от своите най-близки приятелки – Мери Остин.

От много години имам радостта и привилегията да живея, заобиколена от всички прекрасни неща, които Фреди търсеше и толкова обичаше. Но годините минаха и дойде моментът да взема трудното решение да затворя тази много специална глава в живота си…“, споделя Остин.

Фотокредит: Sotheby’s/PA

Основната изложба ще се проведе през август в лондонската галерия Sotheby’s. В нея ще бъдат изложени всички

1 500 предмета от дома на Меркюри.

Сред тях, посетителите на изложбата ще могат да видят отблизо и малък сребърен гребен за мустаци Tiffany & Co, както и акустичната китара на Меркюри Martin D-35 от 1975 г., която е още в оригиналния си калъф. Събитието ще приключи на 77-ия рожден ден на звездата – 5-и септемвр, като след това ще се проведат и шестте търга.

Остин ще дари част от приходите от продажбата на Mercury Phoenix Trust и Elton John Aids Foundation.

 

Актуално

Избрано за вас