Георги Господинов участва в литературната програма в Лайпциг

Георги Господинов участва в литературната програма в Лайпциг

Сподели

След близо четвърт век отсъствие България се завръща на Международния панаир на книгата в Лайпциг с национален щанд.

Панаирът започва от днес и ще продължи до 30 април

Официалното му откриване бе в сряда и на него присъства служебният министър на културата Найден Тодоров. Последното участие на България в престижното литературно събитие е било през 1999 г., когато страната ни беше фокус на панаира.

Днес българският щанд е представен в пространството на „Традуки“

Държавата ни е страна-партньор на програмата за подкрепа на преводи в Югоизточна Европа и немскоезичните страни.

Една от големите новини, свързани с участието на страната ни на панаира, е

представянето на Георги Господинов и Йоанна Елми в литературната програма „Лайпциг чете“

Гостуването на Господинов на Международния панаир на книгата в Лайпциг се случва дни след като романът му „Времеубежище“ влезе в краткия списък с номинирани за престижната награда „Букър”.

За първи път в краткия списък попадат книги, чийто оригинал е на езици, които никога се са стигали до тази фаза.

Георги Господинов ще бъде на разположение на  издатели и  читатели на 28 април от 16.30 часа в общото пространство на „Традуки“ – Kafana („Kафене“). Заедно с него ще бъде и

министър Найден Тодоров, който по-късно през деня ще приветства гостите на откриването на почетното консулство на България в провинция Саксония

Почетен консул на България е Хайко Шмид.

На 29 април от 13:00 ч. Георги Господинов и Йоанна Елми ще се представят заедно. Концепцията   за  съвместното   им   участие   е   озаглавена   “Тhe  Present   Past/Настоящото минало” и в рамките му те ще се фокусират върху теми като „Политики“, „Памет“ и  „Травма“.

Събитието ще представлява разговор между вече добре познатия на германската публика Господинов и дебютния автор Елми. Модератор ще бъде Йорг Плат, като ще има осигурен превод на немски език.

Фотокредит: https://www.facebook.com/leipzigerbuchmesse

Йоанна Елми пише публицистика и проза. Част е от екипа на независимата медия „Тоест“, работи и с Асоциацията на европейските журналисти – България. През 2018/2019 печели   националната стипендия „С усилия към звездите“ към фондация „Културни перспективи“, в рамките на която поставя пиесата „Нарцис и Ехо“. Родена е в София, а днес живее между България и САЩ.

Месец до „Букър“

Победителят в едно от най-важните събития в литературния и издателския свят ще бъде обявен на 23 май в Скай Гардън в Лондон.

Наградата „Букър“ се връчва от 1969 година. Сред нейните носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Арундати Рой, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. От 2005-а се връчва и международният „Букър” за книги в превод.

Фотокредит водеща снимка: Георги Господинов / Уотърстоун, Лондон

Актуално

Избрано за вас