Лорийн спечели Евровизия за втори път, Швеция – за седми

Лорийн спечели Евровизия за втори път, Швеция – за седми

Сподели

Шведската певица Лорийн стъпи на върха на „Евровизия“ за втори път, след като снощи спечели песенния конкурс в Ливърпул.

Лорийн напълно доминира в гласуването на журито с песента „Tattoo“. Разликата между нея и най-близкия ѝ съперник – Израел, бе 163 точки. Гласуването на публиката донякъде обърна класирането – по-специално даде голям тласък на щурото участие на Финландия, но това не беше достатъчно.

Когато се събраха последните гласове, Лорийн зае първото място, получавайки  общо 583 точки.

С 526 точки на второ място остана Финландия, а на трето място се класира Израел с 362 точки.

Това е седмата победа на страната, което означава, че Швеция се изравнява с Ирландия по брой победи в конкурса за песен на Евровизия за всички времена.

След като чу резултата, Лорийн каза силно развълнувана, че не си е мечтаела за подобно нещо дори и в най-дивите си мечти.

Истинското име на певицата Лорийн е Лорийн Зайнеб Нора Талхау. Тя е родена в Стокхолм през 1983 г. в семейство на имигранти от мароканско-берберски произход. Кариерата си започва през 2004 г., когато печели четвърто място на шведския риалити формат „Идол“. Следва кариера на певица и телевизионна водеща. Известна е като защитник на многообразието и като политически активист.

През 2012 г. Лорийн спечели „Евровизия“ с „Euphoria“. Песента не само спечели конкурса, но се превърна в световен хит, като достигна върха на класациите в 21 държави.


България не участва в тазгодишното издание на „Евровизия“, но имаше българско присъствие.

Една от изпълнителките в групата „Весна“, представила Чехия, е българката Танита Янкова. Изпълнителката, представила Полша, също е наполовина българка и пълното ѝ име е Бланка Стайков.

Актуално

Избрано за вас