Мини пътеводител на най-странните музеи в Европа

Мини пътеводител на най-странните музеи в Европа

Сподели

Европейските градове са богати на прекрасни национални галерии и музеи, но има и не по-малко интересни и ексцентрични места за изследване по време на ваканцията. Панаири, карети и магии са сред атракциите, които заслужават внимание, встрани от тълпите и масовия туризъм.

Културната редакция на Euronews предлага мини пътеводител на някои от най-чудатите музеи в Европа, заради които си струва човек да отдели няколко евро.

Виена: Музеят на императорските карети е любим на посетителите на Австрия.

Музеят на императорските карети в австрийската столица е посветен на транспорта от една отминала епоха и има висока средна оценка в Google от 4,7 от 5.

Посетителите могат да очакват зрелищно впечатление от живота на двора, като в него са представени много оригинални исторически карети от епохата на кралица Сиси до 1900 г.

Музеят има входна такса от 12 евро, но щедро предлага безплатен вход за всички на възраст под 19 години.

Париж: Музеят на панаирното изкуство е обичан от хората с игриво сърце

Париж е град, който кара пътешествениците да се връщат за още, освен ако не се поддадете на парижкия синдром, разбира се.

Ако вече отметнали в списъка големите забележителности, които човек задължително трябва да види във френската столица – или искате да избегнете някои прехвалени такива – тогава причудливият Музей на панаирното изкуство може да е за вас. С оценка от 4,7 от 5 в Google предишните посетители със сигурност са установили, че това е за тях.

Описван като „свят на мечтите“, музеят е пълен с любопитни предмети, костюми, фотографии, карнавални декори, невероятна градина и увеселителни заведения от епохата Бел Епок. Интерактивният му формат освобождава посетителите от традиционните музейни витрини и етикети.

Обиколките с екскурзовод могат да се резервират онлайн чрез уебсайта и продължават 1,5 часа. Те струват 18,80 евро за възрастен или 12,80 евро за деца на възраст между 4 и 11 години. За да избегнете разочарование, имайте предвид, че музеят е отворен само в сряда, през уикендите и училищните ваканции.

 Лондон: Вижте какво се крие зад завесата в музея Магически кръг (Magic Circle)

Седалището на Магическия кръг – самопровъзгласилото се за най-известно магическо общество в света – е в британската столица. Почетен член е дори новокоронованият крал Чарлз III.

Омагьосващото място е изключително желано, а средната оценка за рейтинг е 4,8 от 5.

Този музей е истинска съкровищница от предмети, разказващи за магията. Тук се съхраняват обувките, които Динамо, които магът е носил, когато е преминал през Темза. Посетителите могат да зърнат и първата книга за магия, написана на английски език преди повече от 400 години.

Музеят „Магически кръг“ приема посетители само в рамките на програмата си за публични събития. Затова посетителите трябва да проверят работното му време преди да се отправят на пътешествие в света на фокусите и магията.

Краков: Музеят на витражите радва туристите в Полша

В Полша се намира вторият най-високо оценен музей на странностите в Европа. Музеят на витражите в Краков получава средна оценка от 4,8 от 5 от посетителите.

Това място има богата история, като функционира като работилница за витражи от 1902 г. и продължава да работи дори през Втората световна война.

Екскурзиите в музея с екскурзовод се предлагат на цена от 42 злоти (около 9 евро) от вторник до събота. Експертните работилници дават възможност на посетителите да направят собствени сувенири от стъкло.

Виена: Музеят на скаутите е най-популярният музей на странностите в Европа

Виена не се задоволява само с приказните карети, но и с най-високо оценения странен музей в Европа, който отдава почит на скаутите.

Музеят на скаутите (или Pfadfindermuseum) може да се похвали с впечатляващите 4,9 звезди от 5 в ревютата в Google. Той е възхваляван за невероятния разказ за историята на скаутското движение и за редовно обновяваните си изложби.

Входната такса е само 4 евро за възрастни и 2 евро за деца под 18 години, което го прави достъпна атракция за тези, които се интересуват от живота на скаутите и водачите. Музеят Pfadfindermuseum е отворен за посетители в ограничено време в четвъртък и петък всяка седмица, а в други часове – по предварителна уговорка.

Тази класация е изготвена на базата на 62 от „най-странните музеи“ на стария континент по средни оценки в Google.

Най-ниско оцененият музей в списъка е Музеят на изтезанията в Амстердам със средна оценка на рецензиите 3,3 от 5. Повечето критики към музея се дължат както на малкия му размер, така и на липсата на каквито и да било завладяващи експозиции.

Музеят на осветителните и нагревателните инструменти в Истанбул е на второ място по ниска оценка, като в негативните отзиви се споменава липсата на хигиена и чистота. На следващо място се нарежда берлинският дует на Музея на нечуваните неща и Музея на газовите фенери.

Четете още:

Проф. Вихрони Попнеделев завихря живота на цяло село

Германия давала 5 S-класи и половин милион евро за болида на цар Фердинанд

На лов за съкровища, БГ музей дава на посетителите да пипнат богатствата

Лондон събира 80 000 предмета в музей на Дейвид Боуи

Актуално

Избрано за вас