Лондон събира 80 000 предмета в музей на Дейвид Боуи

фотокредит: Уикипедия

Лондон събира 80 000 предмета в музей на Дейвид Боуи

фотокредит: Уикипедия
Сподели

80 000 предмета и архивни документа, обхващащи цялото житейско и професионално битие на Дейвид Боуи, ще бъдат подредени в музей.

Експозицията, посветена на един от най-талантливите и авангардни музиканти на съвременността, ще покаже прочутият музей “Виктория и Албърт”. Лондонската институция строи свой нов филиал.

Откриването ще е през 2025 година.
Дейвид Боуи. фотокредит: Уикипедия

Боуи си отиде преждевременно на 69 години през 2016 г., но творчеството, което остави приживе, го превърна в културна икона и в една от най-влиятелните фигури в изкуството на XX и началото на ХХI в..

Предстоящият център “Дейвид Бoуи” за изучаване на изпълнителското изкуство ще проследи целия творчески път на музиканта. Центърът ще отвори врати в олимпийския парк “Кралица Елизабет” в Стратфорд, Източен Лондон, пише  „24 часа“.

Експозицията ще включва всичко, което го е вдъхновявало и изразявало духа му.

Музеят ще покаже чернови на песни, писма, бележници, сценични костюми, видеоклипове, музикални инструменти, корици на албуми, плакати, филми и хиляди фотографии. Сред изложените вещи ще е и култовият раиран костюм, създаден от Кансай Ямамото за турнето Aladdin Sane.

В колекцията са включени още и ансамблите, сътворени от Фреди Бурети през 1972 г. за един от най-впечатляващите сценични “двойници” на музиканта – Зиги Стардъст. Изложено ще бъде и мантото “Юнион Джак” (британското знаме), измислено от Алекзандър Маккуин за корицата на албума Earthling през 1997 г.

Наследство за поколенията.

“С придобиването на архива, “Виктория и Албърт” ще може да предложи достъп до историята на Дейвид Боуи не само за практикуващи артисти, но и за всеки от нас в обозримо бъдеще”, гласи комюникето на музея.

Архивът в цялост ще бъде показан за първи път.

Над 2 млн. души вече са виждали пътуващата изложба “Дейвид Боуи е”. Сега почитатели и изследователи ще могат да навлязат още по-дълбоко в творческия процес на Боуи.

Един от най-големите музиканти на всички времена,

както го нарича Тристрам Хънт, директорът на музея “Виктория и Албърт”. Според него Боуи е радикален новатор в музиката, театъра, киното, модата и стила и продължава да влияе на новите поколения.

В музея ще бъдат приютени и някои от нереализираните му проекти, които никога не са виждали бял свят.

Актуално

Избрано за вас