10 знака, че не поставяте себе си на първо място

10 знака, че не поставяте себе си на първо място

Сподели

Колко често поставяте себе си на първо място? Нека си признаем: много от нас оставят нуждите си на заден план. Трудно е да дадете приоритет на любовта към себе си, когато винаги се грижите за всички останали.

Вие давате, давате и давате – но често забравяте да дадете на себе си. Събуждате се всеки ден с чувството, че тежестта на света е върху раменете ви. Преди да се усетите, вие работите с празен резервоар.

Ако това сте вие, знайте, че не сте сами. И което е по-важно, вие имате силата да се обичате и да се погрижите първо за себе си.

Нека се задълбочим малко и проучим някои признаци, че е време да започнете да приоритизирате собствените си нужди.

 

Борите се да кажете „не“

Това е проста дума от две букви, но ви е много трудно да я кажете дори когато искате.

Най-лошото от всичко е, че винаги се поддавате на натиска да кажете „да“, защото не искате да разочаровате хората.

Вашият шеф иска да свършите тази допълнителна работа през уикенда? Казвате „да“, дори ако знаете, че имате нужда от почивка и презареждане. Приятел ви кани да излезете в петък вечер? Казвате „да“, дори ако сте уморени и сте имали дълга работна седмица.

Вече не познавате границите си. Вие казвате „да“ на „всичко“ и „всички“ – освен на вас.

Приемате по-малко, отколкото заслужавате

Когато не приоритизирате собствените си нужди, има тази тенденция да се задоволявате с по-малко, отколкото заслужавате. Това може да се случи на работа, в отношенията и дори с вашите цели.

Продължавате ли да си падате по токсичното гадже, което не вижда истинската ви същност? Просто се задоволявате с „всичко, което можете да получите“, вместо да си поставите висок стандарт, защото знаете, че сте свършили страхотна работа, за да го заслужите? Трудно ли ви е да отстоявате себе си, дори ако другите хора не ви уважават?

Ако сте отговорили с „да“ на повечето от тези въпроси, има вероятност да толерирате негативни ситуации или изтощаващи взаимоотношения.

 

Чувствате се изтощени

Не може да се отрече, когато тялото ви крещи за помощ. Ето някои от предупредителните знаци, че сте „изпушили“:

  • Чувствате се много изтощени, въпреки че спите осем часа на нощ.
  • Вашето безпокойство заема ума ви през повечето време и си мислите, че винаги се проваляте.
  • Чувствате всякакъв вид напрежение в тялото – главоболие и болка във врата и краката.
  • Не можете да се концентрирате.
  • Разработили сте нездравословни начини за справяне със стреса – пушене, преяждане с комфортна храна, пиене и бездействие.
  • Дълбоко в себе си вие сте психически и физически изтощени.

Винаги сте в лошо настроение

Ако се намирате постоянно в кисело настроение, това често е, защото сте смазани физически и психически. Помислете за това за минута: Ако нивото на вашето щастие става все по-ниско и винаги сте раздразнителни, мислите ли, че ще бъдете някой, с когото другите биха искали да прекарват времето си? Работата е там, че когато не отделяте време да приоритизирате нуждите си, нивата на стрес се увеличават. Това може да окаже влияние върху вас и всички около вас. Не можете да се справите ефективно с разочарованието и натиска и това може да доведе до конфликт и напрежение.

 

Често криете това, което наистина чувствате

Когато не сте настроени към себе си и нуждите си, чувството ви за самоуважение страда. Не уведомявате другите, когато сте разочаровани, уморени и стресирани, защото се страхувате, че ще бъдат разочаровани. Ако някой ви попита как сте, вие му казвате, че сте добре, дори когато не сте. Продължавате да правите неща, които ви карат да се чувствате празни.

 

Търсите одобрение от другите

Угаждането на хората превърна ли се във ваш начин на живот? Работите ли на автопилот, често според капризите и желанията на другите?

Когато не обръщате внимание на нуждите и желанията си, винаги ще изпитвате нужда да имате одобрението на някой друг. Придавате повече тежест на възприятията и мненията на другите хора за вас, дотолкова, че започвате да пренебрегвате себе си.

Винаги приемате проблемите на другите като свои

Не ме разбирайте погрешно, хубаво е да помагате на своите близки. Проблемът се случва обаче, когато се притискате, за да направите другите хора щастливи за сметка на вашето щастие.

Ето я главната идея: дори когато този импулс да „оправяме“ проблемите на други хора е неустоим, това не означава, че е здравословен. Вие не сте отговорни за щастието на другите хора. По този начин вие правите лоша услуга на себе си и на другия човек, когато се опитвате да поемете цялото им емоционално натоварване.

 

Винаги се сравнявате с другите

Не приоритизирате нуждите си, когато винаги се оказвате, че попадате в опасния капан на „съревнование“ с другите.

Имате навици, които подхранват вашата несигурност и съмнение в себе си.

Помислете за това: Колко пъти сте заставали пред огледалото само за да се критикувате? Колко често се тревожите за това колко килограми сте качили, колко разрошена изглежда косата ви или колко суха е кожата ви? И това не спира дотук: Вие подкопавате собствената си стойност и мислите, че не сте способни. Чувствате, че постиженията на другите хора правят вашите по-малко специални.

Прекалено строгото отношение към себе си намалява мотивацията ви и ви пречи да постигнете целите си.

 

Чувствате се неудовлетворени

Помислете за това: какво се е случило с вашите стремежи, цели и надежди? Постоянно ли сте ги отлагали, докато не се погрижат за всички останали?

Да правим това, което обичаме, ни презарежда. Но когато жертвате изцяло интересите си и спрете да следвате страстите си, вие също така се отказвате от щастието и удовлетворението си. Няма да имате енергията да преследвате целите си и да откривате скрити таланти и възможности.

Рядко намирате време да спрете и да изпитате това, което прави вашата упорита работа да си струва. Няма да намерите стремежа да живеете живота, който искате.

Чувствате се виновни, че отделяте време за „вас“

Има ли продължителен глас в главата ви, който засилва идеята, че всичко, което правите за себе си, е егоистично? Постоянно ли се чувствате виновни, когато не можете да бъдете до другите?

Очевидно не приоритизирате нуждите си, когато започнете да мислите, че сте ужасен човек, защото поставяте себе си на първо място.

Когато сте пронизани от вина, ще бъдете мотивирани от необходимостта да угодите на други хора. Няма да отделите време за дейности, които подхранват ума, тялото и сърцето ви.

 

Любовта към себе си не е егоистична. Представете си го така: ако не поставяте себе си на първо място, то никой друг няма да го направи.

Най-важната връзка, която имате е тази със самия вас. Ценете я и се грижете за нея.

 

Актуално

Избрано за вас