Ел Камино: По Пътя на душата

Ел Камино: По Пътя на душата

Сподели

Йерусалим, Ганг, Сантяго, Мека, планината Кайлаш, храмовете на Шикоку, Ватикана. По света има няколко поклонически дестинации, които всяка година се посещават от хиляди вярващи.

За будистите 88-те храма на Шикоку са свещена дестинация, разположени по хиляда километров път. Върхът на планината Кайлаш в Тибет е изпитание за тръгналите да дирят духовното. Изворът на река Ганг в Индия пък се достига от повече от 10 милиона души всяка година. Поклонението в Мека е мисия за всеки силно вярващ мюсюлманин, което трябва да се осъществи поне веднъж в живота. А пътят до Йерусалим, където се вярва, че всички религии живеят в мир, минава през Пътя на страданието, за да стигне вяващият до Божи гроб.

Безброи са причините, които подтикват християни, мюсюлмани, евреи, будисти, хора с приключенски дух или такива, чийто живот ги е поставил на кръстопът, да поемат на път.

Днес Артпортал избира да разкаже на вас, нашите читатели, за Камино де Сантяго. Религиозният път има няколко маршрута, като най-известеният, смятам за „автентичен“, е френският.

Указателни табели за Ел Камино в провинция Кастилия и Леон. Фотокредит: личен архив.

За Ел Камино са необходими месеци, макар че все по-често хора от различни краища на света, го правят на етапи и за различни периоди от време. Пътят започва от Франция, минава през Пиренеите и прекосява цяла Испания. Крайната точка е катедралата в Сантяго де Компостела, където се смята, че са положени мощите на Свети Якоб. Оригиналният маршрут от Франция е дълъг 800 километра.

Има хора, които избират да вървят от Португалия, има маршрут от Барселона, например. Има маршрути от други точки в Европа.

Пътят съществува от повече от хиляда години, а през Средновековието заедно с походите до гроба на свети Петър в Рим и до Божи гроб в Йерусалим се превръща в

едно от трите най-важни религиозни поклонения.

Маршрутът в северната част на Испания преминава през редица малки и по-големи живописни градчета и селца. През годините местните са свикнали с пилигримите с големи раници, окичени със символите на Сантяго.

Жълтата стрелка и мидата са символите по пътя.

Ако застанете на централната търговска улица в Леон, например, ще започнете да забелязвате и различавате кои от обикновените туристи са пилигрими и кои не.

Богомолците, тръгнали по пътя, носят по себе си мида или стикер на мида. Вярва се, че тя лекува болки, носи късмет на всеки, кoйто я притежава, има и магическа стойност.

Мидата, придобита на Ел Камино или събрана от брега на океана при нос Финистере („краят на света”), пази вярващите здрави до края.

Поклоници в Асторга. Фотокредит: личен архив.

Духовното преживяване „Ваклуш“

В испанския град Леон и околностите му поклониците намират отмора в многото „хижи“, където получават легло и вкусна храна. Асторга например, също разположено по „Пътя на душата“, предлага почивка, съчетана с интересни културни отбивки като Епископския дворец, проектиран от каталунския архитект Антони Гауди.

В една от т.нар. хижи срещам

Миша от Швейцария. Усмихнат мъж на средна възраст и побеляла брада и бодър дух.

Миша е тръгнал да върви по Ел Камино преди 40 дни, към деня на нашия разговор, който се състои в седмицата след католическия Великден.

Причините, както за много други, са лични. Швейцарецът, който работи в развъдник за диви животни, разказва за претърпяна катастрофа, след която сяда в инвалидна количка. Противно на очакванията, докторите му казват, че ходенето за в бъдеще ще е трудно, дори невъзможно за него.

Пилигрим Миша от Швейцария в испанска хижа по пътя на Сантяго. Фотокредит: личен архив.

Миша не е съгласен. Мъжът приготвя 20-литрова раница и тръгва към Сантяго. В някои от дните казва, че върви по 30 километра. Смее се и изглежда щастлив и благодарен.

Говорим си за хората, които среща по пътя.

В хижата, в която е отседнал, има авантюристи от Мексико и от Тайланд.

Прави впечатление, че в последните няколко години пътят на Сантяго е добил сериозна популярност в Азия.

Миша се ядосва на „тълпите“ от китайски поклоници, които понякога се държали досъщ като туристите, които всеки е виждал да се събират на купчини с фотоапарати пред статуи и музеи из Европа.

Мъжът иска да е сам по пътя с мислите си.
Дворът на една от хижите за поклоници близо до Леон. Фотокредит: личен архив.

Във Валверде де ла Вирхен се срещаме и с представители на евангелистка общност, чиято къща е разположена на пътя за Сантяго. Обитателите ѝ разказват как не минава ден, особено в месеците май-юни, в който да не виждат поклоници.

Една от смешните истории, за които в къщата си спомнят, е от тяхно събрание. Докато обсъждали важни въпроси в къщата влязла група чужденци с щеки, раници и туристически обувки. Богомолците били почерпени с домашно приготвени вкусотии и отпратени по живо по здраво.

Катедралата в центъра на Леон, която е като сборен пункт за много от вървящите по Ел Камино. Фотокредит: личен архив.

Освен от вярващи, всяка година по Ел Камино търкат обивки и много приключенци, търсещи вдъхновение и авантюри.

Възможностите за преминаването на маршрута също непрекъснато се увеличават. Освен пеша, с велосипед е другият най-популярен начин за достигане до катедралата в Сантяго.

Ходенетo – терапия и фитнес за ума

Актуално

Избрано за вас