„Шарено петле“ събира куклени артисти от цяла Европа в Плевен

„Шарено петле“ събира куклени артисти от цяла Европа в Плевен

Сподели

С интерактивна сценографска изложба и уличен пърформанс започна Международният фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“ в Плевен. Пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се събраха десетки деца и родители, за

да дадат началото на седемдневния фестивал, който тази година се провежда за шести път.

Чрез сценографската изложба на „Арт ленд“ – София децата можеха да се докоснат до кукли, показвани в различни театрални представления. Да научат как могат да ги раздвижат и накарат да „оживеят“.

Пред театъра две „живи статуи“ очакваха посетителите на фестивала, информира БТА.

Те бяха част от уличния пърформанс на Пътуващ театър „Скрин“ – София. Двете дами без думи провокираха децата да ги докосват, да правят кратки етюди и най-вече да се забавляват от необикновената среща.

По време на „Шарено петле“ ще бъдат показани 22 представления,

а децата ще имат възможност да участват в пет творчески ателиета. В програмата се представят с най-новите си постановки държавните куклени театри от Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Сливен, Варна, Бургас, Плевен, Младежкият театър „Николай Бинев“, куклените театри „Мале, мале“, „Скрин“, „Арт ленд“ и фондация „Арте вива“. В три поредни вечери почитателите на театралното изкуство в Плевен ще могат да гледат и представления на чуждестранни трупи от Гърция, Сърбия и Норвегия.

Представленията ще бъдат по традиция на две сцени – в парка на Регионалния исторически музей и в ДКТ „Иван Радоев“.

„Шарено петле“ се организира и финансира от Община Плевен в творческо и организационно партньорство с ДКТ „Иван Радоев“ и със съдействието на фондация „Арт Офис“.

 

Фотокредит: БТА

Актуално

Избрано за вас