Музей, посветен на Фелини отвори врати в Римини

Музей, посветен на Фелини отвори врати в Римини

Сподели

Музей, посвен на италианския режисьор Федерико Фелини, в родния му град Римини предлага поглед зад кулисите на живота на прочутия творец и на най-емблематичните му филми.

Музеят на Фелини, финансиран от италианското министерство на културата,

е официално открит в родния град на режисьора през август 2021 г. – първоначално е планирано да бъде открит през 2020 г., за да съвпадне със 100-годишнината на Фелини, но пандемията попречи това да се случи.

Част от музея е разположен в почти 600-годишния замък Castel Sismondo,

който през XIX в. е в почти тотална разруха, но през 2017 г. градът го съживява, като планира сградата да се превърне в културен център. Наблизо се намира Площад Фулгор (Palazzo del Fulgor) в непосредствена близост до кино Фулгор, където ю

Фелини за първи път се влюбва във филмите на американски комици

като Бъстър Кийтън и Братя Маркс. Сега горните етажи на киното са изпълнени с оригинални филмови сценарии от класики като „Пътят“ („La Strada“), костюми, носени на снимачната площадка, оригинални сценографни рисунки, кадри от снимачната, както и други инсталации, посветени на живота и творчеството на Фелини.

Отвън посетителите могат да намерят „Площада на мечтите“ (Piazza dei Sogni), който ще предлага видео инсталации и инсталации с добавена реалност. Те могат да накарат посетителите да се почувстват така,

сякаш докосват реална версия на Анита Екберг („La Dolce Vita“).

Както и да служат като място за провеждане на изложби. Посетителите ще могат да се „разходят“ по дигитални възстановки на някои от най-известните му филми. Представете си да влезете в някой от филмите на Фелини и да потанцувате валс в кадър от La Dolce Vita!

В целия музей може да се усети фантастичната същност на Фелини.

Един от необичайните акценти в музея е стая, посветена на съпругата на Фелини – Джулиета Мазина. Която той обожава и която играе в „Нощите на Кабирия“ (1957) и „Пътят“ (1954). Освен това, в музея могат да бъдат видяни огромна част от невероятните костюми на негвоите герои – епископски дрехи,

украсени с бронзови апликации, осветени с малки лампички.

Друга особеност е фонтанът на площад Малатеста (Piazza Malatesta), който разпръсква мъгла на всеки половин час, за да имитира емблематичната мъгла в Римини.

Билетите за музея са на цена от 10 евро на човек.

Актуално

Избрано за вас