“Улица Станционна” – фестивалът с по нещо за всеки

“Улица Станционна” – фестивалът с по нещо за всеки

Сподели

“Улица Станционна”/ Station Street Festival (StationStreet.bg) – е нов летен фестивал, който обединява субкултури и публика, които рядко се събират на едно място. Първото издание започва на 1-ви септември.

Петнадесет български и световни групи и музиканти, видео и настолни игри, представени от популярни имена от българския гейминг свят, парад на ретро автомобили и демонстрация на съвременен рали тренажор, технологични изложения и дигитализирани исторически архиви, архитектурна обиколка и студио на живо с най-интересните участници от програмата. Всичко това ще се случва в дните от 1-ви до 6-ти септември под вековните чинари на историческата централна пловдивска улица “Иван Вазов”.

Събитията на всяка от датите са целодневни, входът е свободен, пише БГНЕС. Екрани на място и онлайн стрийминг ще предават в реално време атмосферата. Шест са основните банди, които ще са музикалната кулминация на всяка от фестивалните вечери. На 1-ви септемврина сцената се качва турското сайкъделик пънк трио Lalalar. Официалната премиера на втория им студиен албум е само седмица по-късно.

На 2-ри септември е концертът на New Candys – италианската алтернативна и инди рок банда от Венеция отдавна

покорява публиката и в Европа, и в Северна Америка

 

На 3-ти септември хедлайнер на музикалната програма е гръцката група Theodore. Тя е записвала в легендарното лондонско студио Abbey Road – точно както и The Beatles, и Pink Floyd.

На 4-ти септември сцената е за Ethno Venture – българска група, в която свирят Мартин Денев, Стоян Роянов-Яя, Васил Вътев и Младен Димитров. Стилът е микс от съвременна електронна музика, NU Jazz, вариации на хип-хоп, български и балкански мелодии и източни бийтове и перкусии.

На 5-и септември – новият музикантски проект All Greek To Me ще представи съвременни суинг и ча-ча вариации на стари гръцки фолклорни песни. Аранжиментите са на Димитър Льолев, а с него свирят Николай Лачев, Мартин Ташев, Станислав Арабаджиев, Борис Таслев и Стефан Боранов. Солист е София Главопулу.

На 6-ти септември фестивалът закрива Теодосий Спасов Фолк Квинтет – с виртуозни изпълнения на

традиционна българска фолклорна музика

с битови инструменти – кавал, гъдулка, гайда, тъпан – в комбинация с перкусии и китара.

В дните от 1-ви до 6-ти септември ще има още много музика – благодарение на Tenderbender, Джанго Зе, Блус Трафик, Lea Hide, Fingertone & Malik и др.

Гейминг събитията започват на 2-ри септември. Те ще преминат с поредица участия в специалното студио на фестивала с едни от най-известните българи в бранша. Ще продължават с „футбол на маса“ и настолни игри сред природата. Посетителите ще се насладят и на демонстрация на професионален тренажор от известен състезател на виртуална кола, гейминг турнир.

Ще има и ден, посветен на игрите на 90-те години от миналия век


На 3-ти септември ще се проведе първият по рода си български Indie Game Showcase.

В дните на фестивала ще има още дефиле на съкровищата на Ретро Автоклуб Пловдив. То ще се проведе на 2-ри септември. На 5-ти ще има представяне на автономен електрически автомобил.

Техническият университет-София, филиал Пловдив, който е партньор на “Улица Станционна” ще покаже част от лабораториите си в Ден на отворените врати на 5-и септември. Пловдивският Клуб Дрон ще демонстрира постиженията си. Два дни по-рано ще има и изложение за роботика.

Народната библиотека „Иван Вазов” – също партньор на фестивала, ще разкаже за дигитализирания си архив и ще представи някои от най-ценните запазени документи. Партньор на събитията е и НКЖИ.

Фестивалът “Улица Станционна” се осъществява с подкрепата на @Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 EСОС и Община Пловдив.

Актуално

Избрано за вас