Шведски ресторант е хит и с нулеви отпадъци

Шведски ресторант е хит и с нулеви отпадъци

Сподели

Възможно ли е един ресторант да работи под пълна пара и да не генерира никакви отпадъци? Отговорът е: да. Той е собственост на Елинор и Ерик Молин и се привлича клиенти в шведския град Малмьо под името Spill.

Преведено от шведски, означава „отпадък“

като това напълно описва тяхната мисия. Заведението приготвя ястията си само с хранителни отпадъци, а целта е да се изтъкне големият проблем с изхвърлянето на годна за ядене храна, посочват от BBC.

„Ние не спасяваме света, но вдъхновяваме гостите си да направят така, че да подобрят положението с изхвърлянето на храна.”, каза Ерик Молин.

Семейството напуска предишната си работа в ресторант с Мишлен звезда, за да развива каузата на Spill. Заведението става изключително популярно, а двойката обмисля дори и отварянето на втори ресторант по-късно тази година.

 

Фотокредит: anderhusa.com

Доставчици на ресторанта са многобройни търговци на едро в региона Скане. Преди да бъдат допуснати до кухнята, хранителните продукти биват старателно преглеждани дали са годни за консумация. 

Мисията е проста – да се приготви вкусна храна, която иначе би отишла в коша

Получавайки доставки от търговците, готвачите в Spill успяват да приготвят всеки ден по две ястия – едното с месо, а другото вегетарианско. За свръх ниската цена от само 95 крони (което се равнява на около 16 лева) си купуваш не само една порция, но и допълнителното сипване от храната е напълно безплатно и препоръчително. Все пак идеята на ресторанта е да има нулеви отпадъци и да бъде еко. 

Статистическата агенция на Европейския съюз Евростат изчислява, че близо 57 милиона тона хранителни отпадъци, са били генерирани през 2020 г.

Актуално

Избрано за вас