10 начина да се преборим със слънчевото изгаряне

10 начина да се преборим със слънчевото изгаряне

Сподели

Единственото нещо, което може да помрачи дългоочакваната лятна ваканция, е да се приберете вкъщи след няколко часа на слънце и да разберете, че сте изгорели. Ако вече ви се е случвало и сте изпадали в безизходица, днес ще ви представим 10 ефективни начина, които ще ви помогнат да се преборите със слънчевото изгаряне. В такива моменти първата мисъл, която минава през ума ви е колко време ще продължи болката, зачервяването и дискомфортът. Отговорът зависи от това колко тежко е изгарянето и колко дълбоко е то. Ако е леко зачервено ще отнеме няколко дни, но ако имате мехури ще отнеме до две седмици.

Слънцезащитата е важна през цялата година

Това се случва, защото при подобно сериозно изгаряне буквално убивате горния слой на епидермиса или казано по друг начин – най-горния слой на кожните клетки. Има няколко неприятни странични ефекта от слънчевото изгаряне, включително болка, сърбеж, зачервяване, лющене, треска и може би дори образуване на мехури. Ето защо слънцезащитата, наред с другите превантивни мерки, е от съществено значение през цялата година.

В следващите редове ви даваме 10 съвета за това как да третирате слънчево изгаряне и да лекувате кожата си безопасно и ефективно.

1. Кисело мляко

Това може би е един от най-изпробваните методи. Ензимите и пробиотиците в обикновеното кисело мляко помагат за естественото лечение на слънчевите изгаряния. Нанесете кисело мляко директно върху изгорелите участъци и оставете да подейства поне пет минути. Когато болката отшуми, внимателно измийте с хладка вода.

Не забравяйте да хидратирате кожата си през лятото

2. Пийте много течности

Изгоряла от слънцето кожа означава дехидратирана кожа. Пиенето на много вода ще я възстанови и ще помогне за лечението на слънчевото изгаряне. Не забравяйте да се хидратирате, особено в горещите летни дни.

3. Алое вера

Друг лек за изгаряне е алое вера. Известно като „растението за изгаряне“, то може да помогне за заздравяване на кожата след леки изгаряния и слънчеви изгаряния. Можете да обелите листата на растението и да нанесете сока директно върху кожата си или да използвате лосион с алое вера. Маслата от растението ще намалят сърбежа и паренето, както и вероятността от излющване.

4. Майонезена маска

Третирайте сухата и изгоряла от слънчевата светлина кожа с обикновена майонеза, по възможност домашна. Нанесете щедра доза от майонезата върху кожата и втрийте леко с масаж. Сместа ще подхрани кожната тъкан и ще я омекоти, маслото в нея ще я хидратира и ще облекчи болката.

5. Сода за хляб

За бързо облекчаване на неприятните усещания от изгореното можете да напоите няколко памучни тампони с разтвор на 4 лъжички сода за хляб в 1 чашка хладка вода. Сложете тампончетата върху увредената кожа и втрийте леко сместа. Ако изгарянето е по цялото тяло, накиснете се във вана с пакетче сода, която сте разтворили в леко хладка вода.

5. Овес

Вана с овесени ядки може да помогне да успокоите кожата и да намалите раздразнението. Можете да направите вана с овесени ядки като смесите няколко супени лъжици сода за хляб и около чаша овесени ядки в хладна вана.

6. Бял оцет

Обикновеният бял оцет съдържа оцетна киселина – компонент на аспирина, който може да помогне за облекчаване на болката, сърбежа и възпалението при слънчево изгаряне. Напоете памучен тампон или хавлиена кърпа с оцет и ги приложете като компрес върху болезнените зони, оставете ги, докато изсъхнат.

Бъдете внимателни със зоната около очите

7. Зелен чай

Зеленият чай съдържа танинова киселина и теобромин, които помагат за облекчаване на болката и заздравяване на увредената кожа, когато се прилагат локално върху слънчевото изгаряне. Кипнете вода, добавете едно или две пакетчета чай и ги оставете да се накиснат за един час, покрити. След това извадете пакетчетата чай и оставете водата да изстине. С помощта на памучен тампон или мека чиста кърпа нанесете охладения чай върху засегнатата кожа. Ако не разполагате със зелен чай, черният чай също ще свърши работа.

8. Лавандулово масло

Френски химик открива лечебната сила на лавандуловото масло в началото на 1900 г. Когато при лабораторен инцидент изгаря сериозно ръката си и я потапя в съд с лавандулово етерично масло, маслото облекчава болката и изгарянето заздравява бързо. За естествен начин за лечение на слънчево изгаряне смесете 1 ч. л. чисто етерично масло от лавандула в около 60 мл. вода. Разклатете и разпръсквайте леко изгорялата от слънцето кожа толкова често, колкото е необходимо.

9. Мед

Медът е известен със своите антибактериални, антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства. При леки слънчеви изгаряния нанесете малко количество медицински мед върху засегнатата област, за да подпомогнете овладяването на раната.

Медът може да подпомогне растежа на нови кожни клетки

10. Витамин C и E

Витамините няма да премахнат болката от слънчевото изгаряне, но ще помогнат за по-бързото му заздравяване. Приемайте витамин С и витамин Е в продължение на 8 дни може да помогне на кожата ви да заздравее. Тези два витамина са антиоксиданти и неутрализират свободните радикали, които се образуват при слънчево изгаряне.

Актуално

Избрано за вас