Приключенията на една картина – открадната и върната след 50 години

Снимка: FBI Salt Lake City

Приключенията на една картина – открадната и върната след 50 години

Снимка: FBI Salt Lake City
Сподели

Картина на британския художник Джон Оупи, озаглавена „Учителката“ (The Schoolmistress), е върната 54 години след като е открадната на наследниците на първоначалния собственик – д-р Ърл Ууд. Това предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Д-р Ърл Ууд купува картината с размери 102 на 127 см за 7500 долара през 30-те години на XX век.

Творбата е открадната от мафиоти

през 1969 г. в Ню Джърси.

Властите смятат, че престъплението е извършено с помощта на бивш сенатор от щата Ню Джърси – Антъни Империале. По думите на един от тримата крадци,

именно сенатор Империале ръководи кражбата.

Триото прониква в къщата на д-р Ууд, за да открадне колекция от монети, но е възпрепятствано от алармата за взлом. По-късно същия месец мъжете се връщат с нова задача – да откраднат ценната картина и този път успяват.

Години наред творбата е прехвърляна между

членове на организираната престъпност.

Докато мъж от Юта не закупува през 1989 г. къща във Флорида на осъдения мафиот – Джоузеф Кавело старши. Заедно с къщата, новият собственик получава и откраднатата картина.

Снимка: FBI Salt Lake City

Когато купувачът умира през 2020 г., счетоводна фирма от Юта иска оценка на картината и се оказва, че тя най-вероятно е открадната. Творбата е задържана до изясняване на въпроса кой е нейният собственик. Върната е на 11 януари тази година на д-р Франсис Ууд, 96 г., от Нюарк, син на първоначалния собственик на картината – д-р Ърл Ууд.

„Това произведение на изкуството има богата история“,

казва специалният агент на ФБР Гари Франс, който работи по случая. „Когато е нарисувано за пръв път, пътува из цяла Великобритания и е собственост на много семейства в Обединеното кралство, а след това стига и до Съединените щати, като е продадено по време на Голямата депресия. След което е откраднато от мафията и десетилетия по-късно е намерено от ФБР. Това е доста невероятно.“

Обвинения, свързани с това престъпление не са повдигнати, тъй като

всички заподозрени по случая са покойници.

Оупи е един от най-значимите британски исторически и портретни художници, който изобразява много личности, включително и британски кралски особи. Негови картини са продавани на търг, като една от тях почти достига цена от 1 млн. долара през 2007 г.

Актуално

Избрано за вас