Сам Смит и неговата денс приказка за свободата Gloria

Сам Смит и неговата денс приказка за свободата Gloria

Сподели
Новият му албум Gloria е съблазнителен парти наръчник за щастието да обичаш себе си

Поп музиката още има смисъл, душа и пъстър арсенал от жартиери. Това си казвам на първо слушане на новия албум на Сам Смит Gloria (Universal Music/Анимато мюзик). Има симпатична ирония в това, че един прогресивен гей има топките да създаде толкова мощен музикален антидепресант. Толкова откровен парти наръчник за щастието да обичаш себе си и смелостта да се обръщаш към света с отворен гръден кош. Да бъдеш добре закръглена природна сила, която си носи корсета с грацията на газела.

И над планината от „Грами“,

поканите за акапела в Белия дом и мултимилионния ти статус на артист, да останеш преди всичко красивата бъркотия, наречена Човек.


В In The Lonely Hour (2014) Сам влезе с шут и носни кърпички в бизнеса, осребрявайки по съвършен начин трагична раздяла. В The Thrill of it All (2017) отново е трубадур на тъгата във всичките й разновидности – разбито семейство, ментални проблеми. И неговата тясна специалност: връзките в задънени улици. Ако Love Goes (2020) хвърли меланхоличен хитов прожектор към съзряването му, то Gloria е директна покана за парти. Празник на живота, през който минаваш с високо вдигната глава и пълен куфар секси несъвършенства.

“Gloria е име на енергията, силата, която движи женската ми природа и ме кара да се чувствам адски свободен.“, споделя в интервю за The Guardian Сам. „Взех съзнателното решение да пусна албум, по време на чиито записи нито веднъж не си зададох въпроса

„Дали ще се хареса на хората?“

Не ми пукаше за това. Албумът е символ на радостта от всичко, което правя, и на доброто място, в което сe намирам емоционално в момента.“
Работата по Gloria започва по време на пандемията с продукционен екип от тежката поп артилерия. В него са Джими Нейпс, Stargate и дясната ръка на шведския хитмейкър Макс Мартин ILYA. Крайният резултат е превъзходна във флирта си с живота музикална колекция, която срива всички табута около сексуалността, емоциите и духа на Сам.
„Gloria също така е и празник на всички жанрове, на всички диви, вокалистки и автори, които обичам.

Събрах най-съкровените си изживявания в този албум.

Исках да предизвикам и най-накрая да освободя моята Gloria.“, казва артистът.

Личните ни фаворити в проекта са фънки-поп пиршеството I’m Not Here To Make Friends, която вече разбуни духовете с жизнерадостното си драг видео.

И изповедната How To Feel, създадена от Сам за реален „нарцис, който не беше научен да обича, и въпреки това му съчувствах“.
Включвайки енергичното парче Gimme с Jessie Reyez и ямайската реге звезда Koffee, Gloria радва ухото и с колаборацията с Ed Sheeran – Who We Love.

Другите нови заглавия в траклиста са денс песента Lose You, красивият химн Gloria и разбира се, световното бижу Unholy с Kim Petras.

С почти 2 милиарда стрийма,

номинираното за „Грами“ парче е с противоречива история. „Никога не съм бил по-обсебен от песен. Исках да я издам на всяка цена, а важни хора в индустрията директно я нарекоха „боклук“. Хора, които принципно са доста широко скроени и ме обичат, но не си даваха сметка колко нараняващи са думите им. За известно време скъсахме връзка.“, спомня си Сам в интервю за подкаста на Zane Lowe. „Голяма част от екипа ми виждаше Unholy като интерлюдия, или Б-страна в албума. Само ILYA остана зарибен като мен от ден първи и се довери на инстинкта ми. Без него тази песен нямаше да се случи.“

Актуално

Избрано за вас