Франция чества 150 години импресионизъм с турне на произведения на изкуството

Фото кредит: Visit Paris Region

Франция чества 150 години импресионизъм с турне на произведения на изкуството

Фото кредит: Visit Paris Region
Сподели

Музеят „Орсе“, който е своеобразен „храм“ на наследството на импресионизма, ще организира турне на 178 от 400-те си шедьовъра из цяла Франция, за да отбележи 150-годишнината на това художествено течение. Това съобщи БТА, цитирайки АФП.

Турнето на картините ще започне в средата на февруари следващата година и ще достигне до остров Реюнион. През 2024 г. ще има и изложба във Вашингтон. Пътуването ще приключи в края на август – след Олимпийските игри в Париж. Това обявиха директорът на музея „Орсе“ Кристоф Лерибо и министърът на културата на Франция Рима Абдул Малак по време на пресконференция.

„Достигането до възможно най-голяма аудитория е абсолютен приоритет“, заяви министърът на културата. „Това е амбициозна операция, която ще включва образователни проекти с голямо разнообразие.“, допълни още той.

„Натюрморт с ябълки и круши“ на Сезан ще замине за Сен Дени, Реюнион, „Балконът“ на Едуар Мане ще бъде изложен в Бордо, „Закуска на тревата“ на Клод Моне ще отиде в Безансон. Произведенията на изкуството на музея „Орсе“ ще бъдат

експонирани в общо 34 музея в 13 френски региона.

На 26 март в Париж ще бъде организирана съвместна изложба на „Орсе“ и Националната художествена галерия във Вашингтон. Изложбата ще бъде представена във Вашингтон между 8 септември 2024 и 19 януари 2025 г. Тя е посветена на годината, в която група художници в Париж решават да скъсат с правилата на Академията, поставяйки началото на новото течение в изкуството. „Париж 1874 г. Начало на импресионизма“ (Paris 1874. Inventer l’impressionnisme) ще представи 130 творби.

Групата на художниците, участвали в първата изложба, получава името „импресионисти“ от художествен критик, който пише саркастична статия по повод картината на Моне „Импресия, изгряващо слънце“ (1872 г.).

Импресионизъм е течение в изобразителното изкуство, което се заражда в Париж в края на 19 век. Най-ярки негови представители са Клод Моне, Фредерик Базил, Едгар Дега, Пол Сезан и други.

Актуално

Избрано за вас