Фестивалът за съвременен танц „Aerowaves In Sofia“ се открива с представление за деца

Фестивалът за съвременен танц „Aerowaves In Sofia“ се открива с представление за деца

Сподели

Фестивалът за съвременен танц „Aerowaves In Sofia“ се открива на 27 октомври на сцена „Дерида“ с представлението за деца „Давай!“ на компания Corps In Situ, Люксембург. Спектакълът е без думи, подходящ, за деца на възраст над 7 г., и съзнателно е избран да открие фестивала, защото подрастващите са нашето бъдеще, коментират организаторите.

По думите им програмата тази година е обърната към широка аудитория със специални представления за деца и възрастни хора.

„Давай!“ е игра между две момчета, които се срещат, търсят се и се предизвикват чрез бойна хореография. С всяка нова игра те се опознават, контролират, надминават себе си. Всеки се учи от другия,

от своите силни страни и граници, без никога да има победител или губещ,

защото опонентът е преди всичко партньор в играта, който трябва да бъде уважаван, ако искате да можете да продължите да играете.

„Aerowaves in Sofiа“ представя заглавия от европейската и световна танцова сцена, създадени през последната година. Инициативата за това събитие е на Derida Dance Center, партньор в европейската мрежа за съвременен танц Aerowaves. Всяка година артисти от различни краища на Европа кандидатстват за включване в топ 20, съставен от международно жури. То избира от над 700 предложения.

Във фестивалната програма присъстват три заглавия от класацията топ 20 на Aerowaves и шест представления, селектирани от Derida Dance Center, от Израел, Испания, Франция, Малта, Германия, Великобритания, Люксембург, Полша, Финландия и Тайван.

Тази година организаторите имат намерението да разширят аудиторията си, като ще обърнат специално внимание и на възрастните хора с представлението „Дните“, за чиято реализация се отправя отворена покана към хора на възраст над 60 години. Записалите се за участие ще преминат през тридневни работни ателиета с финландските артисти, пише БТА.

В рамките на фестивалната програма, ще бъде представен и документалния филм „Aerowaves at 25“. Той ще разкаже историята от създаването на платформата до днес.

Дискусионни срещи ще има след всяко представление. Предвидени са и седем танцови уъркшопа, достъп до които ще имат професионални танцьори от България.

Актуално

Избрано за вас