Румънската блуза с шевици – от „Индиана Джоунс“ до корица на Vogue с Адел

Румънската блуза с шевици – от „Индиана Джоунс“ до корица на Vogue с Адел

Сподели

Румънската блуза с шевици пробива в световния шоубизнес с лекотата, с която българския фолклор създава атмосфера в продукции за „Оскар“. И ако за нас 24 юни е Еньовден, а в главите ни са именници, билки и самодиви, то

в северната ни съседка празнуват „Ия“ – дрехата, която се превърна в част от недвижимото им културно наследство.

Широката публика е привлечена към нея през  1981 г., когато дизайнерът на костюмите Дебора Надолман я вмъква в „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“. Карън Алън, изпълняваща ролята на авантюристичната Марион Рейвънуд, я носи в продълженеи на 20 минути екранно време. Блузата е бяла, с червени орнаменти, характерни за Трансилвания, Марамуреш и Добруджа, отбелязва румънското национално радио в свой материал по темата.

Първият, който представя румънския стил на вниманието на целия свят обаче, е художникът Анри Матис.

Той е толкова очарован от простотата и елегантността му, че го рисува в многобройни версии, пише БТА. Но картината, която остава в паметта на публиката, е “Румънската блуза” (La blouse roumaine) от 1940 г.

На модния подиум тя стъпва благодарение на френския моден дизайнер Ив Сен Лоран през 1981 г. Оскар дела Рента я представя в колекцията си висша мода през 2000 г. Жан Пол Готие й отдава почит в своите модни ревюта от 2006 г.

Румънско вдъхновение има в колекцията пролет-лято 2012 на Том Форд,

и в тази на Каролина Херера през 2013 г. Колекцията на Долче и Габана за есен-зима 2012/2013 е изцяло вдъхновена от традиционните сватбени носии от Марамуреш и Буковина.

Холи Бери е сред холивудските знаменитости с ия в гардероба си.

Румънският бранд обикаля света и след като Адел се появява на корицата на Vogue с блуза с шевици от Трансилвания. През 2012 г., по време на снимките на “Облака Атлас” Хали Бери е уловена от фотографите с блуза с червени бродерии.

Британският модел Кейт Мос избира да носи подобна по време на една от ваканциите си

на западния бряг на Италия, в Портофино. И Мадалина Геня, новата приятелка на българския тенисист Григор Димитров, се появи с традиционната румънска дреха с шевици на 68-ото издание на филмовия фестивал в Кан.

Ема Стоун във вариация на ия под формата на потник.

Така наречената „Ия“ е бяла блуза с цветни орнаменти.

Детайлите на бродерията определят областта на произход.

Според местните изследователи и историци корените й идват от дакийската цивилизация. Древни барелефи изобразяват даките, облечени в ризи с дълги ръкави с туникообразна кройка.

Първоначално ията се изработвала от лен, коноп и вълна, по-късно от памук или коприна. Украсява се с бродерия предимно по ръкавите, гърдите и врата. Трите елемента, по които се отличава са:

вид на отваряне на яката, начин на кроене и структура на шарката и начин на вмъкване на ръкавите.

Шарките са вдъхновени от природата или предметите на труда. Често присъства и кръстът, обясняват местните етнолози и допълват, че в миналото тази блуза е предавала информация не само за уменията и таланта на жената, която я е шиела, но и за материалното й състояние, социалното или семейното й положение и дори възрастта й.

Днес румънците – и жени, и мъже най-често обличат своите „ии“ на национални празници или когато ходят на църква.

Актуално

Избрано за вас