„Васил“ обра филмовите награди в Италия

Фото кредит: София Филм Фест

Филмът „Васил“ с Иван Бърнев получи три награди на 24-ия фестивал на европейското кино в Лече, съобщават от София филм фест.

Испанско-българската копродукция на режисьора Авелина Прат взе

наградата на публиката, наградата на Cineuropa и награда на журито

– специален диплом за актьора Иван Бърнев в главната роля във „Васил“. Блестящото изпълнение на Бърнев, личното му присъствие в Лече и възможността да общува със зрителите бяха решаващи за спечелване на вота на публиката, коментират от „София филм фест“.

Филмът е реализиран с подкрепата на НФЦ. Продуценти от българска страна са Мина Милева и Весела Казакова.

В конкурса „Златно маслиново дърво“ за пълнометражни игрални филми

участваха десет ленти.

Продукциите бяха от Дания, Франция, Литва, копродукции между Германия, Франция, Чехия, Румъния, Словакия, Исландия, Португалия, Италия, Полша, Швеция, Испания, Гърция и България. Те бяха оценявани от жури с президент Стефан Китанов и членове Вилма Лабате (режисьор и сценарист, Италия), Гентиан Кочи (режисьор, сценарист и продуцент, Албания), Алеш Павлин (продуцент, Словения) и Анджела Пруденци (селекционер на фестивала във Венеция и журналист, Италия),

Голямата награда за

най-добър филм бе връчена на „Акушерки“

на френския режисьор Леа Фенер, пише БТА. Специалната награда на журито бе присъдена на португалския филм „Легуа“ (Legua) с режисьори Филипа Рийс и Жоао Милер Гера. 

Наградата за операторско майсторство отиде при Ита Зброниец-Зайт за „Жена на покрива“.  Призът за най-добър сценарий е за литовката Аустея Урбайте за „Не забравяй да мигаш“.

Наградата на ФИПРЕССИ бе връчена на „Копенхаген не съществува“ на Мартин Сковберг. Ангела Бундалович получи наградата за най-добър европейски актьор за ролята си в същия филм, присъждана от Националния синдикат на италианските филмови журналисти.

Фото кредит: София Филм Фест

Подкрепете ни

Благодарим на всеки един от вас, който е част от културната екосистема в Централна и Източна Европа и дава своя принос за нашето развитие. За да запазим съдържанието си безплатно за всички, имаме нужда от вашата подкрепа. Основната ни мисия е да развием и да допринесем за културния живот в България и за това да има своята сцена за изява.

Актуално