Мнимо продължение на „Властелинът на пръстените“ ще бъде унищожено

Снимка: Demetrious Poluchron/ Facebook

Мнимо продължение на „Властелинът на пръстените“ ще бъде унищожено

Снимка: Demetrious Poluchron/ Facebook
Сподели

Наследниците на автора на „Властелинът на пръстените“ Дж. Р. Р. Толкин са спечелили съдебно дело срещу американския писател Деметриус Полихрон заради книгата му „Задругата на краля“, съобщава АП.

Американски съдия издаде постоянна съдебна забрана срещу Полихрон. На него ще му бъде забранено да разпространява повече копия на книгата от 2022 г., за която твърдеше, че е продължение на „Властелинът на пръстените“.

Той също така трябва

„окончателно да унищожи всички физически и електронни копия“

на книгата. Освен това, няма да му бъде позволено да прави каквито и да било планирани продължения на книгата или нови произведения, базирани на творбите на Толкин. Това постанови американският окръжен съдия Стивън В. Уилсън.

Всичко това се случва, след като през април 2023 г. Полихрон подаде съдебен иск срещу наследниците на Толкин и Amazon, твърдейки, че те

незаконно са базирали сериала „Пръстените на властта“

на неговата книга. През август американският съд уважи молбата за прекратяване на делото, след което наследниците на Толкин подадоха отделен иск с искане за постоянна съдебна забрана срещу Полихрон.

Съдът също така присъди адвокатски хонорари на обща стойност 134 637 долара в полза на наследниците на Толкин и на Amazon.

Стивън Майер, адвокат на наследниците на Толкин в Обединеното кралство, направи изявление:

„Това е важен успех за наследниците, коjто няма да позволи на неоторизирани автори и издатели да осребряват по този начин много обичаните произведения на Дж. Р. Р. Толкин. Този случай е свързан със сериозно нарушение на авторското право върху „Властелинът на пръстените“, извършено от комерсиални подбуди, и наследниците се надяват, че присъждането на постоянна забрана и адвокатски хонорари ще бъде достатъчно, за да възпре други, които могат да имат подобни намерения“.

Актуално

Избрано за вас