„Слънчеви пейзажи“ наблюдаваме в галерия „Структура“ от 11 април

Снимка: Клас Клустебор/ изложба "Слънчеви пейзажи"

„Слънчеви пейзажи“ наблюдаваме в галерия „Структура“ от 11 април

Снимка: Клас Клустебор/ изложба "Слънчеви пейзажи"
Сподели

Изложбата „Слънчеви пейзажи“ очертава програмната и многостранна работа на художника Клас Клустербор, често представяна като непредсказуемо съзвездие от продуктивни визуални търсения. Тя се открива на 11 април в галерия „Структура“. Ще продължи до 30 май.

Завладяващата инсталация се състои от абстрактни картини и обекти от различни творчески периоди, както и от

непоказвани досега

видео произведения. Тя се занимава с тема, която е еднакво позната и загадъчна – слънцето.

Клас Клустербор развива идеята си, като изхожда от заключението, че всичко, което съществува в Космоса, функционира в движение и в модели на кръгове. Кръговете символизират цикли, трансформация, а също и откровение. За автора обаче те загатват и факта, че

в основата на всички неща има и празнота.

И все пак в този случай тя означава просто друга форма на просветление – чрез освобождаване от привързаността към възприятията и предубедените идеи.

Чрез привличане на вниманието към една непрекъснато развиваща се образнос, като символи, представящи слънцето, Клустербор предлага в тази изложба

различен подход чрез редица абстрактни картини

и видеоклипове, в които кръговете служат като препратка към лични преживявания.

В контраст със силните цветове на картините художникът поставя в центъра на инсталацията серия от видеоклипове. Те съдържат

заснети пърформанси и смели изследвания

на светлината и цвета.

В центъра на инсталацията на тавана са окачени тъкани в яркочервено, синьо и изумрудено зелено, които създават мултисензорна сценография, поетично подчертаваща идеята за реалност в постоянно движение.

Дълбоко философска, но в същото време лека по отношение на естетическия облик, тази концептуална хореография има за цел да подчертае ангажимента на художника да създаде пространство за визуално преживяване. Той влиза и излиза не само от сферата на живописта, скулптурата, видеото или друга медия, но също така и от предварително заложените модели и перспективи за нашия свят.

Клас Клустербор принадлежи към водещото поколение нидерландски художници, чието творчество се развива след движенията Fluxus и Zero. Той е известен с интердисциплинарната си практика и проекти за конкретни места, които съчетават концептуална и екшън живопис, скулптура, видео и пърформанс.

Актуално

Избрано за вас